Barrett-precisiegeweren (M107 en M82)

De M107A1- en M82A1H-geweren zijn ontworpen voor precisie. Ze zijn bedoeld om op grote afstand (speciale) doelen te raken. Dat geldt ook voor het Accuracy AX-precisiegeweer, maar de M107 en M82 hebben een zwaarder kaliber van 12.7 mm. Dit maakt ze geschikt voor het uitschakelen van licht gepantserde doelen. Ze zijn daarom in principe niet bedoeld om op ‘levende have’ te schieten.

Vergroot afbeelding Barrett M107A1-precisiegeweer.
Barrett M107A1-precisiegeweer.

De M107A1 is de verbeterde versie van de M82. Een aantal componenten van de M82 is geüpdatet. Hierdoor is het mechanisme van de M107A1 eenvoudiger, met onder meer voordelen in onderhoud, duurzaamheid en efficiëntie.

Specificaties

 • fabrikant: Barrett
 • kaliber: .50 BMG (Browning machinegun), 12.7x99 mm
 • magazijncapaciteit: 10 patronen
 • gewicht: 12.95 kilo (leeg magazijn)
 • dracht: afhankelijk van schutter en kijker, maar getraind Defensiepersoneel zeker tot op 2.000 meter met precisie
 • richtmiddelen
  • dag: Schmidt&Bender 5-25 x 56 PMII LP met H37 graticule
  • nacht: FLIR Sniper, maar verschillende systemen in testfase
 • in gebruik bij: Explosieven Opruimingsdienst, Korps Commandotroepen en Korps Mariniers. In de toekomst ook Schutter Lange Afstand/Sniper-groepen/ploegen van de landmacht.

Geluidsdemper

De geluidsdemper van M82 is helemaal dicht en maakt voor buffering gebruik van een zware veer tussen demper en kastgroep. Die van de M107 heeft een paar gaten.

Vergroot afbeelding De oude, pijlvormige mondingsrem van de M82 met 4 gaten (links) en de nieuwe, ronde van de M107A1 met 8 gaten (rechts).
De oude, pijlvormige mondingsrem van de M82 met 4 gaten (links) en de nieuwe, ronde van de M107A1 met 8 gaten (rechts).

Mondingsvlamdemper

De mondingsvlamdemper dempt de mondingsvlam die wordt veroorzaakt door brandende stuwgassen en buskruit. De demper vermindert de zichtbaarheid van een schot. Dit is altijd gunstig, maar vooral bij geheime missies.

Het werkt door aan het loopuiteinde gaten onder een hoek te zetten en daardoor gas naar achteren te stuwen. Tegelijkertijd vermindert het de terugloop van het wapen tot wel 25%. Het wordt daarom ook wel een mondingsrem genoemd.

De karakteristieke pijlpunt van de M82 is bij de M107 vervangen voor een veel efficiëntere cilindrische vorm. 4 grote gaten met 4 schotten zijn nu 8 gaten en 8 schotten.

Richtkijker

De richtkijker is een Schmidt & Bender 5-25x56 PMII LP. Hiermee kan de schutter de zogenoemde ‘hold overs’ in het richtmerk uitzetten in plaats van klikken met de stelinrichtingen elevatie en breedte. Dit scheelt veel tijd en het tweede, opvolgende, schot kan daardoor veel sneller. Dit verbetert de doeltreffendheid van het hele systeem.

Munitie

Met de M107 is veel meer verschillende munitie te verschieten dan met de M82. Er kan met reguliere mitrailleurmunitie worden geschoten, maar ook Ball en API (pantserbrand). Er zijn nu zelfs explosieve patronen beschikbaar: APHEI. Dit staat voor Armour piercing high explosive incendiary. Die exploderen bij impact.