Zr.Ms. Walrus

Zr.Ms. Walrus is een van de onderzeeboten van de Walrus-klasse. Deze boten vormen de onderwatereenheden van de marinevloot. 

Onderzeeboot

De onderzeeboten nemen wereldwijd deel aan operaties om terrorisme te bestrijden. In vredestijd worden zij vooral ingezet om verkenningen uit te voeren. En bij oefeningen treedt de onderzeeboot op als doelboot voor fregatten en helikopters.

Geschiedenis Zr.Ms. Walrus

  • Kiel gelegd: 11 oktober 1979.   
  • Te water gelaten: 28 oktober 1985.   
  • In dienst gesteld: op 25 maart 1992.

De Koninklijke Marine geeft meestal geen informatie vrij over de bijdrage van onderzeeboten. Maar ze worden regelmatig ingezet. Onder meer om inlichtingen te verzamelen over terrorisme en drugsbestrijdingsoperaties.

Video: De Walrusklasse-onderzeeboten (2016)

Voorgangers

  • 1953-1971: onderzeeboot, ex-Icefish.

Waar komt de naam vandaan?

De Walrus is genoemd naar het zoogdier. Dit vinpotig dier uit de arctische wateren wordt tot 7 meter lang, met 2 sterke, lang uitgegroeide, naar beneden gerichte hoektanden.

Tot en met de Tweede Wereldoorlog werden onderzeeboten genummerd en kregen ze de aanduiding van het ministerie dat er voor betaalde: K van Koloniën, O van Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog worden Nederlandse onderzeeboten naar zeedieren genoemd.

Embleem

Het embleem toont in zilver een walrus van sabel met 2 zilveren slagtanden en een opengesperde bek van keel (= rood). Hij duikt half op uit een golvende schildvoet van azuur en zilver van 4 stukken. De embleemspreuk 'Tand om tand' in Latijnse letters van sabel staat op een lint van zilver.