24 mei Memorial Day

Activiteitendata
Margraten, Amerikaanse begraafplaats

Nederlands Defensiepersoneel herdenkt de Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. De 8.301 militairen liggen begraven op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten (Netherlands American Cemetery and Memorial). Elk jaar op de zondag voor Memorial Day (de laatste maandag in mei) worden de doden herdacht. 

Het bataljon Limburgse Jagers levert een ceremoniële erewacht en militairen van het bataljon Nationale Reserve treden op als kransdragers. Verder verzorgen de landmacht en marechaussee voor de beveiliging tijdens de herdenking. De luchtmacht vliegt met F-16's in de missing-man-formatie over de begraafplaats.

Amerikaanse begraafplaats

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de opmars door Duitsland. Het grondgebied van de begraafplaats is voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika.