Weekoverzicht Defensieoperaties

Gebied heroveren met zo min mogelijk bijkomende schade. Dat was het overkoepelende scenario van diverse trainingen in Litouwen. Zo bereidden de Nederlandse militairen zich voor op de grote oefening Iron Wolf in oktober. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 24 tot en met 30 augustus 2022.

Vergroot afbeelding Militair rent gebouw uit tijdens oefening.
Ook het zogenoemde optreden in verstedelijkt gebied maakte deel uit van de trainingen.

Voor het doel beschikte de battle group over een multinationaal JTAC-team (joint terminal attack controllers). Dat zorgt voor grondgebonden steun waarbij ze vliegers in de lucht het doel aanwijzen.

Andere JTAC’ers kregen een training in het coördineren van genoemde luchtsteun. Zo moesten ze tijdens een live firing exercise een moment afstemmen om het vuur tijdelijk te staken. Dit om een vliegtuig zijn bommen te laten droppen. Al met al een uitdagende training waarbij goede communicatie, situational awareness en nauwkeurigheid hand in hand gaan.

Weer andere eenheden hielden zich bezig met basale gevechtstechnieken. Denk aan het leggen van een hinderlaag, contactdrills en het evacueren van gewonden uit een Boxer-pantservoertuig.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Opvang asielzoekers

Defensie stelt een extra stuk terrein bij Zoutkamp in Groningen beschikbaar voor de opvang van 500 asielzoekers. Op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne worden al asielzoekers opgevangen. 

Defensie draagt op meer locaties bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, een Defensielocatie in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.

Verdediging NAVO-gebied

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
  • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Zo’n 100 Nederlandse militairen maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Roemenië. De militairen bereiden zich voor om met deze multinationale eenheid het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen, mocht de situatie in het uiterste geval escaleren. Voor de legering van de Belgische, Franse en Nederlandse militairen bouwt een 66-koppig genietaakteam aan een kamp in Cincu. Dat moet eind oktober gereed zijn
  • Er zijn ongeveer 100 Nederlandse militairen gestationeerd in Centraal-Slowakije. Daar beschermen Duitse en Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Zo’n 90 militairen trainen op grote schaal Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.
  • Logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman maakt deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Nederland heeft heel 2022 de leiding over dit vlootverband en levert naast de commandant ook een groot deel van de staf. SNMG1 is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.
  • Zr.Ms. Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
  • Zr.Ms. Vlaardingen vaart voor het Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerden en vernietigden in totaal 57 explosieven in het hele land. Zr.Ms. Makkum maakte 8 explosieven op de Noordzee onschadelijk.
  • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.