Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederland heeft Oekraïne wapens en andere militaire goederen toegezegd. Die belofte werd gedaan nadat Russische militairen Oekraïne binnenvielen op last van de Russische president Vladimir Poetin. Het merendeel van de militaire middelen is inmiddels overgedragen aan de Oekraïense strijdkrachten. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 23 februari tot en met 1 maart.

Vergroot afbeelding Groep militairen, zittend in een bos, met cameraman en interviewer.
Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen.

Nederland transporteerde onder meer Panzerfaust 3-antitankwapens met raketten, Stinger luchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren met bijbehorende munitie naar de Oost-Europese regio. Dat geldt ook voor helmen en scherfvesten, metaaldetectoren, mobiele gevechtsveldbewakingsradars en draadgeleide detectierobots om zeemijnen op te sporen.

Litouwen

In Litouwen, ook grenzend aan Rusland, heeft Nederland al meer dan 5 jaar militairen gelegerd. De huidige rotatie werd toegesproken door minister Kajsa Ollongren.

De inval van Rusland in Oekraïne maakt opnieuw duidelijk dat de deelname van de Nederlandse troepen aan de enhanced Forward Presence (eFP) belangrijk is. Dit om solidariteit te tonen aan de Litouwse bevolking en Rusland te tonen dat de NAVO ook hier paraat staat.

Nederlandse Joint Terminal Attack Controllers (JTAC’ers) oefenden in Estland. Samen met Estlandse, Italiaanse, Litouwse, Noorse en Spaanse collega’s coördineerden ze de inzet van gevechtsvliegtuigen. Ook de door grondtroepen benodigde ondersteuning vanuit de lucht kreeg aandacht. De training gebeurde zowel in een mobiele simulator als op een van de oefenterreinen in Tapa.

Nederland draagt sinds 2017 met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) van de NAVO in Litouwen. De focus van de eFP ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint er om samen sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Landmachtmilitairen op verzoek van NAVO in Roemenië

150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade uit Assen en logistieke en geneeskundige collega’s uit Schaarsbergen zijn in Roemenië. Met Amerikaanse en Roemeense militairen oefenen de Nederlanders aan het aan Oekraïne grenzende gebied. Luchtmobiel zou eigenlijk trainen in Duitsland, maar op verzoek van de NAVO gebeurt dat nu in Roemenië.

Stand-by voor NAVO-bondgenootschappelijke verdediging

Naast de Nederlandse bijdragen aan defensieoperaties stelt de krijgsmacht ook schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de ‘eerste hoofdtaak’ van defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Defensie levert daarvoor capaciteiten aan de NATO Response Force (NRF). Dit is de snelle reactiemacht van de NAVO en bestaat uit een zeer snel inzetbaar deel. Dat zijn de Very High Readiness Joint Task Force (VTJF) en de opvolgende elementen zoals de Initial Follow-on Forces Group (IFFG). De IFFG bestaat uit eenheden die de VJTF kunnen versterken. Klik hier voor een overzicht naar deze stand-by capaciteiten.

De Straat van Hormuz

Vrije en veilige doorgang van scheepvaart door de Straat van Hormuz is van groot belang voor de Nederlandse economie. Het is voor schepen namelijk de enige route om olie uit de Golfregio wereldwijd te transporteren. Om de vrije doorvaart op zee te bevorderen, is 2 jaar geleden de European-led Mission in the Strait of Hormuz (EMASoH) in het leven geroepen. Het commando van de militaire component van EMASoH is van maart tot en met juni in handen van België en Nederland, waarbij België de commandant levert en Nederland zijn plaatsvervanger.

Militairen bewaken rechtbank in Amsterdam

In Nederland staan nu bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp militairen. Ze ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen tijdens de zittingen van het Marengo-proces. De opgeleide en getrainde militairen werken met agenten, steeds in duo’s. Daarbij staat Defensie altijd onder leiding van de politieorganisatie.

Lopende operaties buitenland:

  • F-35’s en F-16’s bewaken en beveiligen bewapend het luchtruim aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.
  • In Mali draagt Nederland bij aan Minusma en aan de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Zo is er nog steeds een 90-koppige luchtmachtdetachement met de beschikking over een C-130 Hercules. Het toestel ondersteunt de VN-missie Minusma. Het toestel transporteert vooral vracht en personen. Voor Minusma werken ook 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. 6 Nederlandse militairen ondersteunen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft voorts nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
  • Nederland levert de commandant en een groot deel van de staf van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). De staf is aan boord van FGS Berlin. Dit schip maakt net als het Nederlandse fregat Zr.Ms. Van Amstel deel uit van de SNMG1. Dit is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.
  • Zr.Ms. Schiedam maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband maakt deel uit van de NATO Response Force en is gespecialiseerd in het mijnenvrij houden van zee, kustwateren en havenmondingen.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
  •  In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Vanuit Qatar werkt een Nederlandse stafofficier aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De EOD identificeerde en ruimde 47 explosieven.
  • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp.