Weekoverzicht Defensieoperaties

Alle Nederlandse militairen die een jaar Belgische F-16’s beveiligden op een basis in Jordanië zijn terug in Nederland. De straaljagers opereerden voor de anti-ISIS-coalitie boven Irak en Noordoost-Syrië. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 27 oktober tot en met 2 november.

Een deel van de Nederlanders was al eerder vertrokken, want de Belgen maakten eind september de laatste vlucht. De resterende groep zorgde dat de ‘redeployment’ van het Belgische detachement veilig verliep.

Beide landen droegen om de beurt bij aan de luchtcampagne van de anti-ISIS-coalitie. Die schakelde boven Irak en Noordoost-Syrië doelen van de terreurorganisatie uit en bombardeerde aanvoerlijnen. Nederland en België voorzagen elkaar daarnaast bij toerbeurt van zogenoemde force protection in Jordanië. Militairen beveiligden de straaljagers en het personeel.

Litouwen

Een Nederlandse bemanning van de Leopard-gevechtstank, ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen, behoort nog steeds tot de top. Dat bleek tijdens een internationale schietwedstrijd in Letland. De cavaleristen keerden met goud in handen terug in Litouwen.

Bekijk ook hoe de Leopard-zwaargewichten onlangs hun kunnen toonden tijdens Iron Wolf, de grootste NAVO-oefening van de missie.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af richting Rusland: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Lopende operaties buitenland:

  • Tandheelkundig personeel van Defensie levert sinds 10 september zorg aan Afghaanse evacués in Kosovo. Dat gebeurt vanuit een mobiele tandartspraktijk. Er zijn inmiddels meer dan 400 behandelingen uitgevoerd.
  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en het gebied daaromheen. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
  • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat onder meer uit Belgische, Canadese, Franse, Noorse, Portugese en Spaanse eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
  • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten. Het schip deed deze week Oman aan.
  • Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen maakt deel uit van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Deze NAVO-vloot bevaart de Noordzee op zoek naar explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
  • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Operaties/acties binnenland:

  • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 54 projectielen.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • Het Militair Revalidatie Centrum behandelt 3 Oekraïense militairen. Zij kunnen in eigen land niet de specialistische zorg krijgen, die in het MRC in Doorn wel voor handen is.
  • Een duikteam van Defensie vond in een watergebied bij Warmond het stoffelijk overschot van een vermist persoon.
  • Defensie draagt op verschillende manieren bij aan de opvang van Afghaanse vluchtelingen en andere asielzoekers. Dat gebeurt in Heumensoord en op Defensielocaties in Amsterdam, Harskamp, Zeist en Zoutkamp.