Weekoverzicht Defensieoperaties

2 Surinaamse militairen maken vanaf Curaçao kennis met taken en manieren van opereren door de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch Gebied. Ze doen onder meer ervaring op aan boord van het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan en kustwachtcutter Jaguar. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 6 tot en met 12 oktober.

Vergroot afbeelding Uitwisselingsofficieren van het Surinaams Nationaal Leger.
De uitwisselingsofficieren van het Surinaams Nationaal Leger doen onder meer ervaring op aan boord van kustwachtcutter Jaguar.

Het is de 1e concrete actie voor meer militaire samenwerking tussen Nederland en Suriname. Beide landen tekenden daarvoor eerder een intentieverklaring.

Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen trainden samen met de Noorse collega’s het vechten in en vanuit stellingen. Dat gebeurde op een oefenterrein vlakbij Rukla.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Opvang Afghanen

Defensie bood opnieuw de helpende hand om mensen op te vangen. Het gaat dit keer niet alleen om Afghanen, maar ook om asielzoekers uit andere landen. Maximaal 1.050 personen krijgen tijdelijk onderdak op het Marine Etablissement Amsterdam en op legerplaats Harskamp in Ede.

Op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het noorden van het land zijn ongeveer 500 mensen ondergebracht en nog zo’n 420 op het Walaardt Sacrékamp in het Utrechtse Huis ter Heide. Deze beide locaties zijn daarmee vol. Dat geldt ook voor Heumensoord met bijna 1.000 tijdelijke bewoners.

Lopende operaties buitenland:

 • Tandheelkundig personeel van Defensie levert sinds 10 september zorg aan Afghaanse evacués in Kosovo. Dat gebeurt vanuit een mobiele tandartspraktijk.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil in Irak. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederlandse militairen maken zich op voor vertrek uit Jordanië. Ze beveiligden Belgische jachtvliegtuigen en personeel van de anti-ISIS-coalitie die boven Irak en Oost-Syrië opereerde. De Belgen maakten eind september de laatste vlucht.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat onder meer uit Noorse, Canadese, Spaanse, Franse, Belgische en Portugese eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt waarschijnlijk extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
 • Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen is maandag naar zee vertrokken en maakt de komende tijd deel uit van Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1).
 • Zr.Ms. Evertsen bracht een kort havenbezoek aan Singapore. De bemanning kon vanwege de COVID-19-maatregelen niet van boord voor ontspanning. Ook fysieke diplomatieke activiteiten waren niet mogelijk. Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten.
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied. Op dit moment vindt een bemanningswissel plaats in Curaçao.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 55 projectielen. Zr.Ms. Zierikzee vernietigde 1 explosief op zee.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.