Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. Evertsen ligt afgemeerd in Yokosuka. Het is voor het eerst in 21 jaar dat een Nederlands marineschip Japan aandoet. Inmiddels bezochten de Japanse minister van Defensie en de Nederlandse ambassadeur in Japan het luchtverdedigings- en commandofregat. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 1 tot en met 7 september.

Vergroot afbeelding De Evertsen ligt aangemeerd in de Japanse haven Yokosuka. De Nederlandser vlag wappert op de voorgrond.
De Evertsen ligt aangemeerd in de Japanse haven Yokosuka.

De Evertsen maakt deel uit van de UK Carrier Strike Group met het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elisabeth als middelpunt. Zr.Ms. Evertsen vertrok 22 mei uit de Helderse haven om zich bij het eskader aan te sluiten dat het Britse vliegkampschip bijstaat.

Vergroot afbeelding Bemanningsleden van Zr.Ms. Evertsen tijdens het gastvrije onthaal in de Japanse haven Yokosuka.
Bemanningsleden van Zr.Ms. Evertsen tijdens het gastvrije onthaal in de Japanse haven Yokosuka.

De reis van het vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten. Het Nederlandse marineschip keert volgens de huidige planning in december terug.

Noodopvang

De circa 240 Afghaanse evacués die op het Marine Etablissement Amsterdam zaten, zijn overgebracht naar Heumensoord. Ook ging een deel van de mensen op Legerplaats Harskamp naar de opvang bij Nijmegen.

Defensie stelt ook nog steeds de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide beschikbaar voor de noodopvang van de evacués uit Afghanistan. 

Haïti

De noodhulpoperatie op Haïti is beëindigd. De Nederlandse militairen voerden vanaf Zr. Ms. Holland de taken uit die zij vanuit de coördinerende hulporganisaties kregen.

Suriname

Op verzoek van Suriname verlengt Defensie de uitleen van zuurstofcontainers. Hiermee is medicinale zuurstof te maken om coronapatiënten te behandelen. Op 1 juni zijn de containers naar het Zuid-Amerikaanse land gebracht. Militairen gingen mee om medisch personeel in Suriname te leren hoe het de apparatuur moet gebruiken. De zuurstofcontainers zouden 3 maanden beschikbaar zijn voor Suriname, dat wordt nu dus langer.

Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen beoefenden samen met de Noorse collega’s hun schietvaardigheid. Dat gebeurde tijdens een zogenoemde Live Firing Exercise, waarin met scherp wordt geschoten. Een gesimuleerde aanval toonde aan dat de Noren en Nederlanders effectief samenwerken.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Lopende operaties buitenland:

  • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
  • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
  • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
  • Zr.Ms Van Amstel maakt sinds het begin van deze week deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van flitsmacht van de NAVO, de Very high readiness Joint Task Force (VJTF). Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat onder meer uit Noorse, Canadese, Spaanse, Franse, Belgische en Portugese eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt waarschijnlijk extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 50 projectielen.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • Op verzoek van de burgemeesters van de gemeenten Westland en Midden Delfland zette Defensie een onbemand luchtverkenningssysteem in. Dit gebeurde om de politie te ondersteunen bij de handhaving (snelheid, geluidsoverlast, registratie van snelle motorvaartuigen, vaardigheidsbewijzen, leeftijdseisen etcetera)  in een groot, onoverzichtelijk en waterrijk gebied. Mede dankzij de luchtbeelden heeft de politie overtreders kunnen aanhouden en zijn meerdere processen verbaal opgemaakt.