Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse Chinook-transporthelikopter die in Albanië brand bestrijdt in een natuurgebied, dropte sinds zaterdag al bijna 650.000 liter water op de vlammenzee. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 tot en met 10 augustus. 

Vergroot afbeelding Het blussen met een Chinook in Albanië is in volle gang.
Sinds zaterdag is al bijna 650.000 liter water op de vlammenzee in Albanie gedropt.

Het lukt de Chinook-bemanning op sommige plekken het vuur te doven, maar op andere plaatsen laaien de branden weer op.

De Chinook verricht haar bluswerk op het schiereiland Karaburun. Kijk hier voor eerdere berichtgeving.

Vergroot afbeelding Aankomst van een militair van de hoofdmacht in Litouwen.
Aankomst van een militair in Litouwen.

Litouwen

De hoofdmacht van een nieuwe lichting militairen – de 10e rotatie – voor de enhanced Forward Presence in Litouwen arriveerde afgelopen week.

Met de beschikking over Leopard-tanks, CV90-infanteriegevechtsvoertuigen, Boxer-pantservoertuigen, Fennek-verkenningsvoertuigen en bergingstank Buffel is het de zwaarst uitgeruste Nederlandse eenheid tot nu toe. De Nederlanders trainen met Belgische, Duitse, Luxemburgse, Noorse en Tsjechische NAVO-partners. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af: als NAVO trainen we samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Zr.Ms. Evertsen

Zr.Ms. Evertsen meerde, na meer dan 6 weken op zee, af in de haven van het eiland Guam, ten oosten van de Filipijnen. Het bezoek daar staat in het teken van herbevoorrading, wisseling van personeel en ontspanning.

De Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. De reis van dit vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Zr.Ms. Holland voert als stationsschip in het Caribisch gebied drugsbestrijdingsoperaties uit en ondersteunt de kustwacht. Het patrouilleschip is ook inzetbaar voor humanitaire noodhulp.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 60 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.