Weekoverzicht Defensieoperaties

Militairen hebben in Limburg de nodige herstel- en opruimwerkzaamheden uitgevoerd. Dat gebeurde na de wateroverlast van de week ervoor. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot en met 27 juli. 

Militairen staan op een berg en geven zandzakken door, boven staat een vrachtwagen geparkeerd.
Militairen hielpen afgelopen week om de tienduizenden neergelegde zandzakken, zoals hier bij Bunde, ook weer op te ruimen.

In een moordend tempo haalde het Defensiepersoneel zo’n 60.000 zandzakken stuk voor stuk weer van dijken en straten. Militairen herstelden ook de doorstroom van beken en kanalen die uitmonden op onder meer de Maas en de Roer. In totaal controleerden ze 120 kilometer watergang en maakten die vrij waar nodig. Het dossier over de militaire inzet rond de wateroverlast.

Een Leopard 2A6-gevechtstank.
Een Leopard 2A6-gevechtstank.

Litouwen

Nederland zet voor het eerst in 20 jaar weer Leopard 2A6-gevechtstanks in. Dat gebeurt door de nieuwe Duits-Nederlands gevechtseenheid die afgelopen week in Litouwen arriveerde. Ooit had de landmacht meer dan 1.000 tanks in de inventaris. 18 mei 2011 is het laatste schot met een Leopard 2A6-gevechtstank gelost. Door een samenwerkingsverband met Duitsland keerde de tank jaren later, op lease-basis, terug in de Nederlandse gelederen. In Litouwen opereren Nederlandse cavaleristen dus voor het eerst sinds 2011 weer met tanks. De Leopards en ander materieel komen per schip en over het spoor aan. De af te lossen lichting keert komende week naar huis.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Dit multinationale vlootverband is onderweg naar Oost-Azië. De reis staat in het teken van internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
 • Zr.Ms. Holland is stationsschip in het Caribisch gebied.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments.
 • De uit Nederland afkomstige militaire zuurstofcontainers blijven voorlopig in Suriname. Met de containers wordt medicinale zuurstof gemaakt voor coronapatiënten.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 64 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensiepersoneel helpt in de strijd tegen COVID-19 op afroep in vaccinatie- en snelteststraten.