Weekoverzicht Defensieoperaties

Zwaarbewapende militairen beschermden in de Golf van Aden van Safaga (Egypte) naar Muscat (Oman) het schip de RollDock Sky tegen piraten. Dit zogenoemde Vessel Protection Detachment (VPD) rondde daarmee zijn 1e inzet succesvol af onder commando van het nieuwe Fleet Marine Squadron. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot en met 13 juli.

Mariniers van operationele eenheden beveiligen Nederlandse schepen die door gevaarlijke gebieden varen al sinds 2011. Vanaf nu is ook het Fleet Marine Squadron voor deze taak inzetbaar. De eenheid bestaat uit ongeveer 100 mannen en vrouwen van zowel de vloot als het Korps Mariniers.

Defensie toetst elke aanvraag van een reder aan het draaiboek ‘Bijstandsaanvragen bij piraterij en gewapende overvallen op zee’.

Coronacrisis

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft de 3 Nederlandse militairen in zijn land persoonlijk bedankt. Dat gebeurde omdat ze ervoor zorgen dat er medicinale zuurstof wordt gemaakt voor COVID-19-patiënten.

Het trio is er verantwoordelijk voor dat die medicinale zuurstof te gebruiken is in lokale ziekenhuizen. Die krijgen ze in uit Nederland afkomstige militaire zuurstofcontainers.

In eigen land beveiligt alleen de marechaussee nog opgeslagen vaccins. Verder is alle militaire steunverlening vanwege de coronacrisis begin deze maand gestopt.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Dit multinationale vlootverband is onderweg naar Oost-Azië. De reis staat in het teken van internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
 • Zr.Ms. Holland is stationsschip in het Caribisch gebied.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en ruimde 44 projectielen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Militaire zoekspecialisten kamden een perceel uit in de omgeving van het Brabantse Gemert. Ze zochten in verborgen ruimten naar onder meer geld, vuurwapens, verdovende middelen en telefoons.