Weekoverzicht Defensieoperaties

Mariniers sjouwen momenteel op Saba 1.600 kilo aan materieel een berg op voor een nieuw meetstation. Dit is voor het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en bedoeld om tijdig seismologische en vulkanische activiteit te signaleren. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 1 tot en met 6 april.

De mariniers verplaatsen het constructiematerieel op een onherbergzaam, onbewoond deel van het Bovenwindse Eiland dat alleen te voet bereikbaar is. Defensie zet de op Sint Maarten gestationeerde militairen in op verzoek van de autoriteiten van Saba. Het ondersteunen van civiele autoriteiten in het Caribisch gebied is één van de grondwettelijke taken van Defensie.

Buiten de werkzaamheden verblijven de militairen op afstand van de bevolking om besmetting met COVID-19 te voorkomen. Op 14 april moet de klus zijn geklaard en gaan de mariniers terug naar Sint Maarten.

Coronacrisis

Defensie ondersteunt de politie op Curaçao bij het handhaven van de coronamaatregelen.
 

Lopende operaties buitenland:

  • Defensie ondersteunt de NAVO bij het opbouwen van een dreigingsbeeld aan de buitengrenzen van het NAVO-gebied. Het gaat om gespecialiseerde capaciteit voor Open Source Intelligence (OSINT). Het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando levert de ondersteuning voor een maand.
  • In Irak beveiligen zo’n 120 militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
  • Aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan nemen zo’n 150 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit. Nederland houdt 80 extra militairen achter de hand voor de missie in Noord-Afghanistan. Zij springen bij als de veiligheid van eigen troepen en NAVO-bondgenoten verslechtert.
  • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
  • Nederland draagt in Litouwen met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid, de zogenoemde enhanced Forward Presence. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Een aantal militairen van de battlegroup was vorige week positief getest op COVID. Onder hen ook een aantal Nederlanders. Zij verblijven geïsoleerd op een ander kamp.
  • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
  • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
  • 4 Nederlandse militairen bereiden in Burkina Faso een Afrikaans bataljon voor op deelname aan Minusma (2e helft dit jaar). De training duurt 10 weken en gebeurt samen met het Amerikaanse Global Peace Operations Initiative. Dergelijke taakgerichte ‘pre-deployment’ trainingen vergroten de capaciteiten van de deelnemers aan vredesmissies.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte in Nederland 71 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.
  • Defensie ondersteunt tot eind april de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Voor deze zogenoemde Host Nation Support zijn ongeveer 75 militairen ingezet.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.