Weekoverzicht Defensieoperaties

Er was een raketaanval bij Erbil International Airport in Noord-Irak. Alle Nederlandse militairen bleven ongedeerd. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 10 tot en met 16 februari.

Huizen van stad schuin van boven gezien.
Erbil (archieffoto).

Militairen van de force protection ondersteunen de beveiliging op het vliegveld.

Afghanistan

Het role 2-ziekenhuis op Camp Marmal in Afghanistan was het decor van een medische training. Die stond in het teken van een grote toestroom van gewonden als gevolg van een ontplofte olietanker.

Aan de NAVO-missie Resolute Support nemen momenteel zo’n 150 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Naast de infanteristen zitten in Mazar-e-Sharif en Kabul nog een aantal militaire adviseurs. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Nederland houdt 80 extra militairen achter de hand voor de missie in Noord-Afghanistan. Zij kunnen bijspringen als de veiligheid van eigen troepen en NAVO-bondgenoten verslechtert.

Litouwen

Het merendeel van de Nederlandse militairen in Litouwen volgde een koudweertraining. Zij verbeterden zo hun inzetgereedheid.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid eFP van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Mijnenbestrijding

Het NAVO-vlootverband SNMCMG 1 ruimde 7 explosieven op de Noordzee. Ook mijnenjager Zr.Ms. Willemstad hielp mee. Dat gebeurde vanuit het Belgisch-Nederlandse samenwerkingsverband Beneficial Cooperation om explosieven op de Noordzee te ruimen. SNMCMG 1, dat momenteel onder Nederlandse leiding staat, koerst nu richting Baltische Zee.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Defensie ondersteunt ook de politie op Curaçao bij het handhaven van de COVID-19-maatregelen. Daarnaast helpen militaire verpleegkundigen in de teststraat op het eiland.

Lopende operaties buitenland:

 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • In Irak ligt de focus van de missie op het adviseren van de Koerdische strijdkrachten op hoofdkwartierniveau.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze nemen deel aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 3 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. Zij zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 16 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar dat nodig was. De eenheid vernietigde ook gevaarlijke stoffen op Curaçao.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.