75 jaar VN: Nog altijd schouder aan schouder voor wereldwijde vrede (video)

Het is morgen 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht. En na al die jaren staan de doelen nog steeds overeind: het bewaren van de internationale vrede, het bekommeren om het welzijn van de wereldbevolking en het versterken van de internationale banden.

Militairen met een blauwe baret, van achteren gefotografeerd.
Archieffoto van 'Blauwe baretten'.

Wat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog begon als een organisatie van 51 landen, is die inmiddels uitgegroeid tot de grootste intergouvernementele organisatie ter wereld. Op dit moment maken 193 landen en naties deel uit van de VN.

“Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog dacht men: dit nooit meer”, zegt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer in een videoboodschap. “De VN wilden de hard bevochten vrede bewaren. Dit is vandaag de dag nog steeds een van de belangrijkste doelen.”

Dat doet de VN niet met een eigen leger. De Veiligheidsraad vraagt lidstaten om troepen beschikbaar te stellen. Defensie doet dat al sinds de oprichting op verschillende manieren. “Wat we met elkaar delen, is de belangrijkste hoop die een mens kan hebben. De hoop op vrede”, zegt minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie dan ook.

Een militair bij een voertuig tijdens een VN-missie.
Archieffoto uit 2014. Een Nederlandse commando ten tijde van inzet voor de VN-missie Minusma.

Jongens worden kerel

Zo is Nederland al sinds 1979 betrokken bij de UNIFIL-missie in Libanon. “Een missie die een enorme indruk maakte op onze militairen” vertelt Bauer. “Hans Dijkstra werd in 1981 uitgezonden naar Beiroet. 6 maanden later vloog hij terug, geraakt door de chaos en ellende. Een stewardess op de terugvlucht zei: ‘We brachten jongens weg en haalden kerels op’.”

In de jaren daarvoor – maar ook daarna - hielpen Nederlandse ‘Blauwhelmen’ mee aan voedseldistributies in verschillende Afrikaanse landen. Ook werd in Sudan hulp geboden met een luchtbrug, waardoor hulpgoederen konden aankomen in het door burgeroorlogen geteisterde land.

Militairen bij/in een voertuig tijdens een VN-missie. Op de voorgrond kinderen.
Archieffoto 2017. Beeld gemaakt tijdens een patrouille in het Milanese Tin Aoukert.

Zwarte bladzijde

Niet alles ging van een leien dakje. De Koreaoorlog was 1 van de eerste VN-missies waaraan Nederlandse militairen deelnamen. Ruim 4.700 manschappen werden naar Azië gestuurd, 123 van hen sneuvelden. Het was daarmee de bloedigste VN-missie waarbij Nederland betrokken was. Misschien wel de zwartste bladzijde in de Nederlandse VN-historie is de val van Srebrenica in 1995.

Maar ondanks alles zetten de Nederlandse militairen zich waar ook ter wereld in voor vrede. Defensie doet dat bijvoorbeeld nog altijd in Libanon. Ook aan de Minusma-missie in Mali wordt al geruime tijd een bijdrage geleverd. Bijleveld spreekt daar met trots over. “In 5 jaar waren er bijna 6.000 Nederlandse militairen. Zij waren de eerste, die bij een VN-missie een inlichtingencapaciteit hebben opgebouwd. Ik ben trots op wat onze militairen daar voor elkaar hebben gekregen.”

Defensie wil ook in de toekomst een rol blijven spelen in de verbetering en hervorming van de VN. Het kan namelijk nog beter, zeg Bauer. “Maar het geloof blijft, in deze organisatie die schouder aan schouder staat voor een mensheid die in vrede wil leven. Want wereldwijde vrede is een ideaal dat we samen levend moeten houden.”

Video: toespraak Commandant der Strijdkrachten

Videotoespraak CDS over 75 jaar VN