297 petten de lucht in bij bullenparade

297 geslaagde cadetten hebben vandaag en gisteren op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) hun pet in de lucht mogen gooien. Zij gaan voortaan als officier door het leven.

De bullenparade bij het Kasteel van Breda was vanwege de coronacrisis versoberd en aangepast aan de richtlijnen van het RIVM. In plaats van 1 ceremonie, werden de cadetten nu ingedeeld in blokken van 4, verspreid over 2 dagen. Het mocht de pret niet drukken.

De geslaagden van Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee werden toegesproken door kolonel Gerbe Verhaaf, commandant van de KMA. Hij hamerde bij zijn speech op persoonlijkheid. “Van officieren wordt gedrag en uitstraling verwacht waarmee jullie het voorbeeld zijn en geven voor jullie omgeving”, zei hij.

“Zeker in tijden van crisis wordt er, of dit nu binnen Nederland is of ver buiten onze landsgrenzen, van jullie verwacht dat je de rust bewaart, de situatie goed analyseert en dit vervolgens omzet in daden. En dit allemaal niet alleen voor jezelf als individu maar meestal in een leidinggevende rol.”

Moreel kompas

Verhaaf legde de nadruk op de belangrijke rol die de officiers zullen spelen in de huidige tijd. “Jullie gaan in situaties komen die het uiterste zullen vragen van jullie kennis en vaardigheden en in mijn ogen nog belangrijker: waarbij jullie  moreel kompas op de proef zal worden gesteld. Weet dat jullie hier klaar voor zijn. Met het behalen van jullie diploma is er een solide basis gelegd.”

De ceremonie werd als gebruikelijk afgesloten met het Wilhelmus en een defilé van de 297 geslaagden. Inmiddels is een nieuwe lichting van ruim 250 cadetten begonnen aan hun opleiding aan de KMA.