Weekoverzicht Defensieoperaties

Bij een crash met een NH90-maritieme gevechtshelikopter in de Caribische Zee zijn 2 van de 4 bemanningsleden om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot en met 21 juli.

De zwarte doos van de helikopter is gevonden. Het is nog niet gelukt om het toestel te bergen. De helikopter is inmiddels gezonken.

Zr.Ms. Groningen kwam gisteren aan in de Curaçaose haven Willemstad. Het patrouilleschip had de lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies aan boord. Vanwege het onderzoek is nog niet bekend wanneer ze naar Nederland komen.

De NH90-vloot blijft uit voorzorg aan de grond besloot minister Ank Bijleveld-Schouten.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland draagt met ongeveer 280 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.
 • In Afghanistan nemen zo’n 100 Nederlandse militairen deel aan Resolute Support. Normaliter trainen en adviseren de Nederlanders de Afghaanse veiligheidsdiensten. De militaire adviseurs in Mazar-e-Sharif en Kabul houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit. Normaal zijn er ongeveer 50 militairen meer uitgezonden naar Afghanistan. Ze zijn vanwege COVID-19 tijdelijk teruggehaald naar Nederland. Inmiddels vinden er in aangepaste vorm weer bepaalde trainingsactiviteiten plaats.
 • In Irak zijn de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad vanwege COVID-19 gestaakt. Er zijn nog wel militairen in het gebied om de basis draaiende te houden.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden uit het Midden-Oosten en Afghanistan afkomstige beelden. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Bij laatstgenoemde missie is inmiddels een Nederlandse militair terug om te kijken of de trainingsactiviteiten hervat kunnen worden. De overige Nederlandse militairen in deze missie blijven nog in Nederland.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio en aan de VN-politiemissie in Mali. Nederland steunt ook de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force met 1 of 2 stafofficieren. De militairen binnen de EU-trainingsmissie Mali zijn tijdelijk teruggekeerd naar Nederland vanwege de coronacrisis. De Minusma-missie wordt nog ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan bij hun early warning-capaciteit.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments. Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • Defensie ondersteunt tot half augustus met ongeveer 100 militairen de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Die gaat via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia. De 77 Amerikaanse helikopters zijn via Vliegbasis Eindhoven inmiddels gearriveerd in Rotterdam.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 47 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen indien nodig.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • De taxibaan van Vliegbasis Woensdrecht is tot uiterlijk 1 september 2021 parkeerplaats voor toestellen van de firma Fokker.
 • Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de politie bij het uitkammen van voertuigen en percelen in onder meer de omgeving van Culemborg.