Dank jullie wel, veteranen!

“Jullie hebben elk een boom geplant voor later. Zodat ook de generaties na ons in de schaduw van die boom kunnen zitten en genieten van de koelte van vrijheid. Dank jullie wel.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag in Den Haag tegen alle Nederlandse veteranen. 

Minister Ank Bijleveld-Schouten spreekt met veteraan.
Onder anderen minister Ank Bijleveld-Schouten en koning Willem-Alexander waren aanwezig bij de kleine bijeenkomst in de Ridderzaal.

Op deze laatste zaterdag in juni geen kleurrijk defilé door de Hofstad en geen publieksevenement op het Malieveld. In plaats daarvan werden de ongeveer 107.000 veteranen geëerd met een programma vanuit de Ridderzaal. Het evenement was online te volgen.

Veerkracht

Centraal stonden de verhalen van 4 veteranen. Zoals die van Afghanistan-veteraan Rick Torenstra. Hij raakte op missie blind aan 1 oog, maar wist op te krabbelen met sporten en maakt nu deel uit van het Invictus-team.

Invictus-sporters laten volgens de minister zien dat je door kunt en moet gaan bij tegenslag. Wij bewonderen jou en jouw ploeg om die veerkracht. Bijleveld kijkt uit naar de Invictus Games 2021 in Nederland zei ze. “Want”, zo maakte ze bekend ”Defensie zal weer heel graag een bijdrage leveren.”

Koning spreekt met 4 mensen in de Ridderzaal.
Afghanistan-veteraan Rick Torenstra (midden) raakte op missie blind aan 1 oog, maar wist op te krabbelen met sporten.

Hoger ideaal

Ook OK-verpleegkundige kapitein Maaike Hoogenwoning deed haar verhaal. Zij ging tijdens de coronacrisis aan de slag op een intensive care in Rotterdam. “Ik ben trots op jou en alle militairen die klaarstaan om te helpen”, aldus de minister. Dat kenmerkt volgens haar ook de militair: “die denkt groter dan zichzelf en verder dan vandaag. Die zet zich in voor een hoger ideaal.”  

Bomen voor later

Bijleveld gaf aan dat oudere veteranen dat maar al toe goed weten omdat zij die boom al lang geleden hebben geplant. Zoals de 95-jarige Hendrick Fockens. Die meldde zich na de bevrijding direct als oorlogsvrijwilliger. Hij diende lang bij de krijgsmacht, onder meer in Nederlands-Indië.

Bijleveld: “Vandaag de dag leven wij al 75 jaar in een vrij land. En nog steeds maken jonge mannen en vrouwen de keuze om in vredestijd de krijgsmacht te dienen. Zij nemen het stokje van u over. Want ook zij willen een boom planten voor later.”

Luitenant-admiraal Rob Bauer.
Luitenant-admiraal Rob Bauer: "Wij zijn hun ons respect, onze dank en onze vrijheid verschuldigd.”

Respect

Ook de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, sprak tijdens het evenement zijn waardering uit tegenover de veteranen. "Veteranen hebben gezorgd en zorgen voor onze toekomst en die van anderen. Wij zijn hun ons respect, onze dank en onze vrijheid verschuldigd.”