Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie ondersteunde de gemeente Den Haag bij het handhaven van de verkeersveiligheid rond het boerenprotest in het stadscentrum. Om te voorkomen dat boeren met tractors het Binnenhof en het omliggende (winkel)gebied in reden, zette de landmacht op cruciale punten verzwaarde vrachtwagens neer als wegafzetting. Een overzicht van Defensieoperaties van 16 oktober tot en met 22 oktober 2019.

De boeren protesteerden tegen de bijdrage die zij moeten leveren aan de vermindering van de stikstofuitstoot. De politie vroeg Defensie om zwaar materieel dat zij zelf niet hebben. “Het is goed dat we vandaag de politie kunnen ondersteunen en laten zien we gereed voor inzet zijn”, zegt plaatsvervangend detachementscommandant kapitein Wouter.

Irak

Nederland verlengt de militaire bijdrage aan de anti-ISIS coalitie in Irak tot en met eind 2021.

Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.

Afghanistan

Niet minder dan 18 eenheden van de krijgsmacht mogen op hun vaandel vermelden dat zij in Afghanistan vochten.

Nederland doet in met ongeveer 160 militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Beeld lichtversterker vanuit NH90-boordhelikopter met zichtbaar 2 bootjes.
Beeld lichtversterker vanuit de NH90-boordhelikopter. Links de onderschepte go-fast met drugs. Rechts de FRISC-motorboot van het onderscheppingsteam van de mariniers.

Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen coördineerde een drugsvangst van 857 kilo in de Caribische Zee. Dit gebeurde al op 1 oktober. In het belang van het onderzoek maakte Defensie het nieuws deze week bekend. Een Dash 8-patrouillevliegtuig van de kustwacht ontdekte een verdacht bootje, een zogenoemde go-fast. De NH90-boordhelikopter van de Groningen wist de snelle motorboot uiteindelijk tot stoppen te dwingen. De Amerikaanse kustwachtcutter USCGC Mohawk nam de smokkelaars en drugs aan boord.

Zr.Ms. Groningen is momenteel stationsschip in de West. Anti-drugsoperaties is een van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. Het patrouilleschip voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.

Lopende operaties buitenland:

 • Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. Deze NAVO-aanwezigheid onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
 • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is inmiddels terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden terug vervoerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group1, een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.
 • Zr.Ms. Urk maakt momenteel deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1). Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijdingsoperaties.
 • Beveiligingsteam van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie voerde 41 meldingen uit. Ook zijn er 3 explosieven vernietigd op zee.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen.
 • 20 militairen leveren 24 uur per dag aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.
 • Defensie helpt 3 maanden bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.
 • De ondersteuning door Defensie van een grote Amerikaanse troepenverplaatsing door Nederland loopt nog steeds. Het gaat om duizenden Amerikaanse militairen, 85 Abrams-gevechtstanks en 58 helikopters. De Nederlanders bewaken het materieel in opslag en tijdens de verplaatsingen, ook mogen de Amerikanen Defensielocaties als onderkomen en kantoor gebruiken.