Bevel Koninklijke Marechaussee in handen van Leijtens

De Koninklijke Marechaussee heeft een nieuwe commandant. Luitenant-generaal Hans Leijtens nam vandaag op het Haagse Binnenhof de leiding over van ranggenoot Harry van den Brink.

Luitenant-generaal neemt vaandel over van zijn ranggenoot.
Luitenant-generaal Hans Leijtens neemt het vaandel van de Koninklijke Marechaussee over van zijn ranggenoot Harry van den Brink.

Voor Leijtens is het de 2e keer dat hij de functie krijgt. In 2015 stonden beide generaals op dezelfde plek, alleen waren de rollen toen omgedraaid.

Minister Ank Bijleveld-Schouten memoreerde dat het wapen sindsdien meer mensen en financiële middelen kreeg. “Geboren uit noodzaak waaraan 3 belangrijke ontwikkelingen ten grondslag lagen”, zei ze.

Commandanten te paard salueren naar opgestelde militairen.
Nieuwe (li) en scheidend commandant te paard.

Toegenomen migratie

Een daarvan: de toegenomen migratie richting het (Europese) vasteland. De Koninklijke Marechaussee leverde een belangrijke bijdrage aan het bewaken van de Europese buitengrenzen. “Controles op irreguliere migratie in onze havens, op onze vliegvelden en aan onze landsgrenzen zijn hierdoor meer dan nodig”, aldus de minister.

Terrorismedreiging

Een 2e ontwikkeling betreft de gevolgen van toegenomen terrorismedreiging. Bijleveld refereerde aan de aanslag op het Belgische vliegveld Zaventem. De Hoog Risico Beveiligingspelotons, sinds 2016 operationeel, noemde de minister in dit verband een mijlpaal binnen het wapen. 

Groei luchthavens

Ten slotte is ook de groei van Nederlandse luchthavens reden voor uitbreiding van de marechaussee. Meer reizigers betekent meer controle en meer kans op eventuele onveilige situaties.

Marechaussees met motoren op het Binnenhof.
Commandowisseling op het Binnenhof.

Vechtlust

Op Van den Brinks schouders lag de taak die groei van het wapen waar te maken. Dat deed hij in stappen. Want zei hij “de problemen zijn niet in 1 dag ontstaan en daarom niet in 1 dag opgelost.” Hij kreeg daarnaast te maken met nog een grote uitdaging, want veel collega’s verlieten de organisatie. Het baarde hem zorgen, maar wakkerde volgens Bijleveld ook zijn vechtlust aan.

Minister Bijleveld speldt luitenant-generaal Harry van den Brink een koninklijke onderscheiding op.
Koninklijke onderscheiding voor luitenant-generaal Harry van den Brink.

Samenwerking

Bijleveld: “Samenwerking was voor jou het onvermijdelijke sleutelwoord.” Als mooie voorbeelden noemde ze de Border Security Teams op Chios en Lesbos, internationale oefeningen en het samen hulp bieden aan de slachtoffers van de verwoestingen door orkaan Irma.

Van den Brink werd voor zijn verdiensten Koninklijk onderscheiden. De minister speldde hem de versierselen op van Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.

Veiligheidsketen

Volgens Bijleveld is de Koninklijke Marechaussee niet meer weg te denken uit de veiligheidsketen. “Daarom is het des te belangrijker het commando in goede handen achter te laten. Hoe uniek dit terug te geven aan je voorganger. Luitenant-generaal Leijtens. Jij bent de commandant die past bij deze tijd. In het belang van ons aller veiligheid. Een nieuwe, bekende commandant van de Koninklijke Marechaussee en Gouverneur van de Residentie.”