Grote inzet landmacht en politie bij schouw in zaak ‘Nicky Verstappen’

Militairen hebben 2 dagen bijstand geleverd tijdens de schouw van de rechtbank in de strafzaak 'Nicky Verstappen'. Defensie hielp de politie bij het handhaven van de ingestelde noodverordening op de Brunsummerheide. Die gold tot 18:00 uur. Tientallen militairen van de Koninklijke Landmacht vormden extra oren en ogen in het terrein.

De militairen hebben het gebied verkend en in kaart gebracht. Dit gebeurde op dezelfde manier als in een missiegebied. Voorafgaand aan de schouw doorzochten de militairen de omgeving minutieus op camera’s, microfoons en zenders. De details over de precieze inzet van de specialisten worden niet gedeeld. Ook tijdens de schouw hielden militairen het terrein in het oog. Ze waren zichtbaar en onzichtbaar aanwezig, maar niet voor de handhaving. Dat is een taak van de politie, bijzondere opsporingsambtenaren en Natuurmonumenten.

3 militairen op de rug gezien in een bos.
Militaire zoekspecialisten met een detector.

Geen incidenten

Bij de schouw van vandaag hebben zich geen ongeregeldheden of incidenten voorgedaan. Rond 11.30 uur werd er wel een hardloper gesignaleerd in de omgeving van het afgezette gebied. Hij is aangesproken en zijn identiteit is vastgesteld. Vervolgens is hij in een auto naar een plek buiten het gebied gebracht, waar hij zijn hardlooprondje kon voortzetten.

Militair en 2 politieagenten aan het werk in een militair voertuig.
Militairen en politie aan het werk in een militair voertuig.

Nationale inzet

De landmacht heeft altijd eenheden stand-by voor nationale inzet. Het bijstaan van civiele autoriteiten met specialisten en middelen hoort bij de kerntaken van Defensie. Toch is deze bijstand vanwege zijn omvang en maatschappelijke impact uniek.

De militaire inzet werd gecoördineerd door 13 Lichte Brigade. De politie, landmacht, het Openbaar Ministerie, Natuurmonumenten en gemeenten bedanken publiek en pers voor hun begrip en medewerking.