Trainingsteam weer vertrokken naar Niger

Het militair trainingsteam dat eind juni werd teruggehaald uit Niger is dinsdag weer vertrokken om de training van het leger van Niger op te pakken. De Nederlandse militairen trainen de militaire vaardigheden van eenheden van het leger van Niger. Dit gebeurt om hun effectiviteit in VN-vredesoperaties te vergroten.

Het team was teruggetrokken, omdat door tussentijds gewijzigde omstandigheden de medische ondersteuning van de 4 militairen niet meer kon worden gegarandeerd. Inmiddels zijn met de Amerikaanse partner afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van de medevac-helikopter. Verder is de wijze waarop het team wordt ingezet aangepast. Het trainingsteam beschikte al over een Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV-er), maar is nu voor het restant van de trainingsperiode versterkt met een Algemeen Militair Arts (AMA). Zo kan het team weer rekenen op afdoende medische ondersteuning.

Global Peace Operations Initiative

Het Amerikaans initiatief begon onder de naam Africa Contingency Operations (Acota), maar gaat verder onder de naam Global Peace Operations Initiative (GPOI). Het programma vergroot de capaciteit van Afrikaanse militaire eenheden voor effectieve vredesoperaties. Zo kunnen ze beter voor hun eigen veiligheid zorgen en bijdragen aan VN- en Afrikaanse Unie-vredesoperaties op het Afrikaanse continent. Nederland draagt sinds enkele jaren bij aan dergelijke trainingen. Nederlandse militairen verzorgen momenteel ook een GPOI-training in Oeganda.