Weekoverzicht Defensieoperaties

Kort na het oefenalarm renden tientallen militairen met hun wapens en uitrusting naar de voertuigen. Zodra iedereen aan boord was, reden ze weg. De zogenoemde alert exercise was de 1e stap van oefening Eager Leopard in Litouwen. Zo wordt getest hoe snel de enhanced Forward Presence klaar is voor bijstand aan NAVO-bondgenoot Litouwen.
Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 april 2019.

Vervolgens reden onder begeleiding van de Litouwse militaire politie honderden Nederlandse, Duitse en Tsjechische voertuigen naar het oefenterrein in Pabrade. Hier vindt de multinationale oefening de komende weken plaats.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Mali

Nederland beëindigt de inzet voor de Minusma-missie op 1 mei. Afgelopen week vond de laatste operationele inzet met de Canadese Chinook-transporthelikopters plaats. Commandant van het helidetachement kolonel Travis Morehen schudde iedereen persoonlijk de hand en bedankte de Nederlanders voor de goede samenwerking.

In Gao vond een geïntegreerde patrouille plaats van Nederlandse verkenners met Belgische en Duitse collega’s. Zo worden de opgedane kennis en contacten overgedragen.

Afghanistan

Het nieuwe chirurgisch team van het Instituut Defensie Relatie ziekenhuizen is sinds vorige week aan de slag in het Role 2 ziekenhuis. Het team bestaat uit onder anderen een (trauma)chirurg, anesthesist, operatieassistenten en verpleegkundigen.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Nederlandse adviseurs voeren daarvoor onder meer gesprekken met hun Afghaanse counterparts.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Analisten van 306 Squadron onderzoeken beelden uit het Midden-Oosten die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de informatie inlichtingenrapporten voor de coalitie in de strijd tegen terreur.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Vrijdag is de force commander van Undof overleden toen hij een werkbezoek bracht aan Israël. Het gaat om de Ghanese generaal-majoor Francis Vib-Sanziri.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Een beveiligingsteam van het Korps Mariniers (een Vessel Protection Detachment) beschermde afgelopen week een Nederlands koopvaardijschip tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen is tot medio juni vlaggenschip voor de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Zr.Ms. Groningen heeft de operaties als stationsschip in het Caribisch Gebied overgenomen op 22 april. Het stationsschip voert kustwachttaken en counter-drugsoperaties uit.

Operaties/acties binnenland:

 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ruimde 57 explosieven.
 • 4 zoekexperts en beeldanalisten verleenden militaire steun in de vorm van advies en assistentie in de omgeving van Goirle.
 • Defensie verleende op verzoek van de gezaghebber van Bonaire EOD-capaciteit (3 militairen) voor het ruimen van instabiel vuurwerk.
 • Vanwege de droogte in Nederland heeft de luchtmacht een helikopter met bemanning stand by gezet om te kunnen ondersteunen bij natuurbrandbestrijding. De blushelikopter is nog niet ingezet.