Militairen bedankt voor inzet met herinneringsmedaille

"Deze mannen en vrouwen zetten zich allemaal in voor hetzelfde doel: beschermen wat ons dierbaar is. Deze mannen en vrouwen zijn bereid om hun eigen veiligheid ondergeschikt te maken aan de veiligheid van duizenden medemensen. Allemaal vanwege het simpele feit dat daar óók mensen wonen die het verdienen om veilig over straat te kunnen. En niet vervolgd te worden voor hun overtuigingen."

Luitenant-admiraal Bauer reikt medailles uit.
Luitenant-admiraal Bauer reikt een herinneringsmedaille uit.

Met deze woorden gaf Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer aan wat militairen motiveert om op uitzending te gaan. 212 militairen van Resolute Support Mission & Capacity Building Mission Iraq kregen vandaag in Den Bosch voor hun uitzending de Herinneringsmedaille Internationale Missies.

Irak

Veel gedecoreerden zijn uitgezonden geweest naar Irak en leerden Peshmerga-strijders onder meer schieten, tactisch optreden, militaire EHBO en het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen. "U leerde hen vaardigheden die niet alleen hun slagvaardigheid vergroten, maar die ook kostbare levens sparen. Dit was heel dankbaar werk. Van soldaat tot generaal en van ambtenaar tot minister oogstte u waardering voor de kwaliteit van uw werk."

Bauer complimenteerde hen en het chirurgisch team dat werkzaam was in het Amerikaanse ziekenhuis op de Al-Assad Air Base en de 2 inlichtingenanalisten die het Belgische adviesteam in Noord-Irak versterkten.

Bauer geeft jongen medaille.
De kinderen van de uitgezonden militairen kregen een speciale kindermedaille.

Afghanistan

Hij sprak ook zijn waardering uit voor de militairen die in Afghanistan werkten, zoals degenen die het hogere kader van de politie en het leger trainden en adviseerden. Hij noemde apart het National Support Element dat niet alleen voor een slaapplek zorgde, maar ook voor een thuisgevoel bij de Nederlandse militairen. Het geneeskundig detachement en de force protection op Camp Marmal oefenden regelmatig. "Hoe handel je als er een grote brand uitbreekt op het kamp? Of als je met een voertuig op een IED rijdt?", aldus Bauer. "Op alle situaties heeft u zich voorbereid, maar ik ben blij dat geen van die situaties zich heeft voorgedaan en dat wij u weer veilig bij ons hebben."

De militairen kregen de herinneringsmedaille, hun partners de anjer en de kinderen een speciale kindermedaille.