Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen in Afghanistan mochten alleen in het hoogstnoodzakelijke geval het kamp verlaten. Reden was de oproep van Islamic Emirate de wapens op Nederlandse militairen te richten. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 29 augustus tot 5 september.

Nederlandse voertuigen in Afghaans landschap.

Nederlandse militairen in Mazar-e-S harif gaan de poort weer uit (Foto: augustus 2017).

Islamic Emirate beschouwde de door Geert Wilders geïnitieerde cartoonwedstrijd in Nederland als een vijandige aanval op de profeet Mohammed.

Na verdere analyse van de dreiging bleek dat de maatregelen die altijd al genomen worden door de militairen in Afghanistan, ook passend zijn bij de huidige dreiging. De militairen continueren hun activiteiten buiten de poort hetzelfde als voorheen.

Nederland neemt op dit moment in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul helpen ze het Afghaanse leger en de politie te versterken. Een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Midden-Oosten

In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunden Nederlandse F-16’s grondtroepen tijdens 8 missies boven de Syrische provincie Deir al Zour en 1 boven Irak. Bij de laatste zijn wapens ingezet. Daarbij is een ISIS-voertuig uitgeschakeld. Deze inzet vond plaats in de Irakese provincie Al Anbar in de buurt van de Midden-Euphraatvallei.

Duitse militair in tanksimulator.

Duitse militairen trainen met Nederlands tanksimulatiesysteem in Litouwen. Door de Nederlandse simulator zijn trainingsdoelen te halen die in de echte Leopard-gevechtstank minder vaak mogelijk zijn.

Litouwen

Militairen in Litouwen deden mee aan een internationale Best Squad Competition. Ze liepen 50 kilometer met bepakking, waarbij onderweg militaire vaardigheden werden getest. Denk aan schieten, handgranaat gooien, observeren en medische hulpverlening.

Nederland levert met meer dan 220 militairen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Duitse militairen trainden met een Nederlands tanksimulatiesysteem in Litouwen. Met de Nederlandse simulator zijn trainingsdoelen te halen die in echte Leopard-gevechtstank minder goed kunnen. Bijvoorbeeld het afvuren van (gesimuleerde) schoten. Ook is het mogelijk voor een commandant om de tank van bovenaf te zien en nog steeds het 'gevecht' te kunnen voeren.

Lege metalen kratten op kamp in Gao.

Nog lege kratten staan klaar om door de vertrekkende militairen te worden gevuld.

Mali

De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali werkte een nieuwe lichting in. Zij voerden gezamenlijk patrouilles uit om zoveel mogelijk kennis over te dragen. Het gaat daarbij onder meer om informatie over het gebied en tips over het inrichten van een verblijfplaats voor ‘s nachts.

De langeafstandsverkenningstaakgroep verzamelt inlichtingen voor de Minusma-missie.

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden, helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Analisten van 306 Squadron (in oprichting) op Vliegbasis Leeuwarden analyseren beelden uit het Midden-Oosten. Deze zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. De eenheid maakt met de verzamelde informatie inlichtingenrapporten.
 • Nederlandse instructeurs in Irak trainen Koerdische strijders. Ze leren hen onder meer grote gebieden te beveiligen. Ook geven ze leiderschaps- en bataljonstrainingen. Defensie levert in het land ook chirurgische teams voor het Amerikaanse role 2-hospitaal. De Nederlanders werken in het hospitaal nauw samen met Noorse, Deense en Britse medici.
 • Nederlandse militairen werken in het Midden-Oosten mee aan UNIFIL, UNDOF, UNTSO en USSC. Zij ondersteunen deze missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (UNMISS) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Dat is de prioriteit van de missie volgens het huidige mandaat. Daarnaast richt de missie zich op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept ze voorwaarden voor humanitaire hulpverlening en helpt de wapenstilstand te handhaven.
 • Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van de SNMG2. Dit vlootverband maakt deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO en voert maritieme operaties uit. Dat gebeurt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en aangrenzende wateren, waaronder de Zwarte Zee.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte 44 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk.
 • Defensie leverde capaciteit voor het observeren van het luchtruim tijdens de uitreiking van de Militaire Willems-Orde op het Binnenhof in Den Haag.
 • Defensie hielp justitie bij het doorzoeken van percelen bij het Gelderse Otterlo.
 • Defensie ondersteunde de politie Groningen bij de handhaving van de openbare orde door middel van observatiecapaciteit vanuit de lucht. Hierbij zijn de Raven en de ScanEagle ingezet.