Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s ondersteunden grondtroepen met een aanval op een logistieke opslagplaats van ISIS. Dat gebeurde in de Syrische provincie Hasakeh. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot en met 27 maart 2018.

F-16 stijgt op

Een Nederlandse F-16 stijgt op (januari 2018).

De jachtvliegtuigen ondersteunden grondtroepen tijdens 7 missies, waaronder in de Iraakse provincies Al Anbar en de Syrische provincie Deir Al Zour. Nederland strijdt boven Irak en Oost-Syrië in coalitieverband tegen terreurorganisatie ISIS

De Nederlandse F-16's van de Air Task Force Middle East maakten het 1.000ste vlieguur boven Irak en Oost-Syrië. De Nederlandse F-16’s worden sinds begin januari 2018 ingezet in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De jachtvliegtuigen helpen grondtroepen van de coalitie, die zonder luchtoverwicht niet vrij kunnen bewegen op de grond.

Nederlandse militairen startten in Irak nieuwe cursussen aan militairen in Irak. Die leerden onder meer grote gebieden te beveiligen en kregen bataljonsstaf- en infanterietrainingen. De instructeurs verzorgden de opleidingen met collega's van partnerlanden.

Een Nederlands chirurgisch team opereert in een Amerikaans role 2-hospitaal in westelijk Irak. Het team werkt nauw samen met Britse medici.

militairen plaatsen met Malinese militieleiders.

Militairen van Verkenningsgroep Desert Falcon plaatsen met Malinese militieleiders.

Mali

Verkenningstaakgroep Desert Falcon heeft een meerdaagse operatie achter de rug. De eenheid trotseerde een aanhoudende zandstorm en bezocht het 'niemandsland' ten oosten van Gao. De laatste keer dat de militairen daar waren was 2 maanden geleden. Doel van de operatie Achilles was het in kaart brengen van veranderingen op het gebied van terroristische groeperingen in het gebied.

militairen oefenen het zuiveren van een huis

Nederlandse militairen oefenen in Litouwen het zuiveren van een huis (april 2017).

Litouwen

Nederlandse militairen hebben met scherpe munitie getraind in een Litouws schiethuis getraind. Het gaat om 1 van de grootste schiethuizen van Europa. Dit staat ter beschikking van de Nederlandse militairen die deelnemen aan de NAVO-inzet in Litouwen, de enhanced Forward Presence(eFP).

De militairen zuiverden in kleine groepjes een gebouw. Daarbij schakelden zij kamer voor kamer eventuele vijanden uit. "Dat je het met echte munitie doet, maakt de mensen wel wat zenuwachtiger", vertelt sergeant Bastiaan, hoofdschietinstructeur optreden verstedelijkt gebied (OVG). "We trainen het OVG regelmatig, ook in Nederland, maar dan met losse flodders. De 1e keer met echte kogels was de kers op de taart."

OVG is een belangrijke vaardigheid. "Oorlogen verschuiven steeds meer naar het verstedelijkt gebied. Daarom wordt het steeds belangrijker, ook voor ons, om het te beheersen", legt Bastiaan uit.

Nederland levert in Litouwen een bijdrage aan de eFP. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Een AWACS-radarvliegtuig

Een AWACS-radarvliegtuig (mei 2017).

Lopende operaties buitenland:

 • Een AWACS-vliegtuig (airborne warning and control system) met aan boord een aantal Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze het Afghaanse veiligheidsapparaat.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers. Deze vessel protection detachments beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nog 10 Europese landen deel.
 • Nederlandse militairen helpen binnen UNMISS mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Het is de hoofdprioriteit van de missie onder het huidige mandaat. Daarnaast richt de VN zich met deze operatie op het monitoren en onderzoeken van mensenrechtenschendingen, schept het voorwaarden om humanitaire hulp te verlenen en ondersteunt het de wapenstilstand.
 • Nederlandse instructeurs leveren in Oeganda een bijdrage aan het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma. Dat is bedoeld om via instructie en training de militaire capaciteit van Afrikaanse landen te vergroten. De landen leveren op hun beurt een bijdrage aan vredesmissies op het Afrikaanse continent.
 • Nederlandse militairen ondersteunen de missies UNIFIL, UNDOC, UNTSO en USSC in het Midden-Oosten. Hierbij wordt ondersteuning geleverd aan de VN missies die het vredesproces in het Midden-Oosten bewaken.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine en de landmacht hielpen de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 35 keer explosieven onschadelijk.
 • Voor brandbestrijding op het Aviolandaterrein bij Fokker is de brandweer van de Vliegbasis Woensdrecht met 3 voertuigen ingezet.
 • In Den Helder is de Marinebrandweer uitgerukt voor een melding gevaarlijke stoffen.