België bewaakt luchtruim Benelux

Belgische F-16's bewaken vanaf vandaag tot en met augustus het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. België en Nederland voeren deze taak gezamenlijk en bij toerbeurt uit. Dit keer gebeurt dat vanaf vliegbasis Florennes.

2 Belgische F-16's.
2 Belgische F-16's.

Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht en de Belgische Luchtcomponent is passend reageren op schendingen van het Benelux-luchtruim. Er staan permanent 2 F-16-jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. In Nederland voeren F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden deze taak uit. Het luchtruim wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten gehouden door de gevechtsleiding op het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen. De Belgische F-16's staan op de vliegbases Kleine Brogel en Florennes. Het Belgische Control and Reporting Centre dat continu het luchtruim monitort, staat in Glons.

Opstijgen en onderscheppen

Als de gevechtsleiding merkt dat een vliegtuig het Benelux luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeert zij de QRA. De QRA stijgt binnen enkele minuten op om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen.

De gevechtsleidingen binnen Europa werken nauw samen als ongeïdentificeerde vliegtuigen naar het luchtruim van een naburig land lijken te vliegen. Ze zijn dan voorbereid op een mogelijk naderende dreiging.

Wisseling van de wacht

Nederland en België wisselen elkaar normaal om de 4 maanden af. Omdat de Belgische F-16's vorig jaar langer in Midden-Oosten bleven, voerde de luchtmacht 8 maanden QRA uit. Nu geldt dat voor Belgische Luchtcomponent, omdat Nederlandse F-16's actief zijn in het Midden-Oosten.

Geen radiocontact

De recentste inzet van de QRA voor de gehele Benelux was op 30 november 2017. Toen stegen 2 Nederlandse F-16's van Volkel op om een civiel vliegtuig te onderscheppen boven Noord-België. Op weg naar het doel werd het radiocontact hersteld. Daarom zijn de F-16’s weer naar Vliegbasis Volkel teruggekeerd.

Klachtenformulier Radarstations

Klachtgegevens

(uu:mm)

Reactie *