Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen bewaakten in Mali de plek waar een Duitse Tiger-gevechtshelikopter neerstortte. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 tot en met 31 juli 2017.

2 Duitse Tiger-gevechtshelikopters op vliegveld in Gao, Mali.

2 Duitse Tiger-gevechtshelikopters in Gao (maart 2017).

Beeld: Bundeswehr/Marc Tessensohn

2 Duitse vliegers kwamen om het leven. Het ongeluk gebeurde ten noorden van de stad Gao, waar ook Nederlandse militairen zijn gelegerd voor de VN-missie Minusma.

Krans bij herdenkingsmonument NAVO-hoofdkwartier in Kabul.

Herdenkingsmonument in Kabul.

Afghanistan

Op het hoofdkwartier van Resolute Support in Kabul zijn luitenant-kolonel Jan van Twist en sergeant Bart van Boxtel herdacht. Beide Nederlandse militairen kwamen 26 juli 2006 om het leven bij een helikoptercrash. Zij werkten bij het Nederlandse contingentscommando op het NAVO-hoofdkwartier in Kabul. Daar worden wekelijks de omgekomen militairen uit alle landen herdacht. Nederlandse militairen en de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan legden een krans en vormden een erehaag bij het herdenkingsmonument.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Zeilboot met kapot zeil. Op achtergrond marineschip.

Zeilboot met op de achtergrond Zr. Ms. Zeeland.

Caribisch gebied

Midden op de Caribische Zee vond Zr. Ms. Zeeland tijdens een patrouille een zeilboot die zonder voortstuwing en met een kapot zeil in het water dreef. De opvarende was al 2 weken bezig van St. Vincent naar St. Maarten te komen, maar uit koers geraakt door een storm. Omdat de zeilboot niet meer zeewaardig was, nam Zr. Ms. Zeeland de man aan boord. Daar zocht hij contact met zijn familie die hem op St. Maarten opwachtte.

Zr. Ms. Zeeland dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het patrouilleschip voerde daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit.

Lopende operaties buitenland:

 • De Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Luxemburgse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer.
 • Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.

Operaties/acties binnenland:

 • De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie assisteerde het ministerie van Veiligheid en Justitie bij het doorzoeken van woningen en voertuigen in de omgeving van Zaandam.
 • Militairen van landmacht en luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO-)landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.