Weekoverzicht Defensieoperaties

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen sloot zich aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 in de Baltische Zee. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 9 tot 15 mei.

Vlootverband in Baltische Zee

In de Baltische Zee.

Het vlootverband vaart daar vanwege de verslechterde veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied

Benelux

Nederlandse F-16’s bewaken 4 maanden het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

2 legervoertuigen in straat in Mazar-e-Sharif

Konvooi force protection in Mazar-e-Sharif (september 2015).

Afghanistan

De Nederlandse bijdrage aan de multinationale force protection-compagnie (MNFP)  in Mazar-e-Sharif is na 6 maanden in handen van een andere landmachteenheid. De MNFP zorgt ervoor dat NAVO-adviseurs veilig hun Afghaanse collega’s kunnen bezoeken. De eenheid bestaat uit 100 militairen uit Hongarije, Kroatië, Montenegro en Nederland.

De vertrekkende eenheid, afkomstig uit Havelte, maakte aanslagen mee op het Duitse consulaat in Mazar-e-Sharif en op de Afghaanse legerbasis Camp Shaheen. Bij de laatste kwamen meer dan 150 Afghaanse collega's om. Na beide aanslagen leverde de compagnie force protection.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van het Iraakse Erbil. Het ging bijvoorbeeld om het juist handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.

Lopende operties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Ook stonden zij stand-by tijdens de huldiging van Feyenoord in Rotterdam.
 • De luchtmacht bewaakte het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun bij op elkaars grondgebied.