Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse F-16’s keerden na 4 maanden terug van de Baltic Air Policing missie. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 2 tot 9 mei.

De 4 toestellen bewaakten het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen.

Afghanistan

Belgische, Duitse en Nederlandse militairen trainden vrouwelijke collega’s in zelfverdediging op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif. De aangeleerde vaardigheden zijn te gebruiken bij het controleren van vrouwen aan de poort van het kamp.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Vrouwelijke militairen slaan op bokskussen bij training zelfverdediging.

Training zelfverdediging op Camp Marmal.

Caribisch Gebied

Stationsschip in het Caribisch Gebied Zr. Ms. Van Amstel hield een verdacht motorbootje aan. Het boardingteam vond cocaïnesporen maar trof geen drugs aan. De zogenoemde go-fast had wel meer dan 1.000 vaten brandstof aan boord. De 3 opvarenden zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van het Iraakse Erbil. Het ging bijvoorbeeld om het juist handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali.
 • Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 60 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Ook onderzochten de ruimers een verdacht pakket onder een viaduct bij de A2 en stonden zij standby ten behoeve van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Amsterdam. Marineduikers voerden voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert een bomcheck uit in de Amsterdamse grachten.
 • Militaire specialisten hielpen bij het doorzoeken van 3 woningen bij Leeuwarden.
 • De Koninklijke Luchtmacht vervoerde diverse artiesten per helikopter naar de verschillende Bevrijdingsfestivals.