Weekoverzicht Defensieoperaties

De hoofdmacht van de Nederlandse militairen voor de enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in Litouwen vertrok vanaf Vliegbasis Eindhoven. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot 28 maart.

Militairen stappen in vliegtuig.

Militairen stappen op het vliegtuig naar Litouwen.

De Nederlandse eenheid maakt in 2017 deel uit van de versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische staat. Met het sturen van deze troepen onderstreept de NAVO de solidariteit met Estland, Letland, Litouwen en Polen.

Kosovo

Na 18 jaar kwam er een einde aan de Nederlandse bijdrage aan Kosovo Force (KFOR).

Mali

De tweede van 3 Chinooks, die Nederland in Mali had ingezet, kwam per C-17-transportvliegtuig terug op vliegbasis Gilze-Rijen.

 

In de omgeving van het Malinese Gao en Timboektoe verzamelde Desert Falcon inlichtingen.

Monument op Kamp Castor

Het afgelopen zondag onthulde monument op Kamp Castor.

Op Kamp Castor bij Gao onthulde commandant Contingentscommando kolonel Wilco Roepers een monument voor de 5 Nederlandse militairen die in Mali om het leven zijn gekomen tijdens missie Minusma. Aan het monument zijn metalen plaatjes bevestigd met de namen (4 door noodlottige ongevallen, 1 door een natuurlijke oorzaak). Het monument is ontworpen door tolk luitenant-ter-zee der tweede klasse oudste categorie ir. Jan-Willem baron van Oldeneel tot Oldenzeel. Zijn uitgewerkte ontwerp is uitgevoerd door lassers van het hersteldetachement en het helikopterdetachement.

Afghanistan

De Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie Resolute Support is gericht op verdere opbouw van een professioneel Afghaans leger en politie. Een goed functionerend veiligheidsapparaat is een belangrijke voorwaarde voor alle andere gebieden in Afghanistan.

 

In Afghanistan werd Nowruz (De Nieuwe Dag) gevierd. Hiermee werd het Perzische Nieuwjaar ingeluid. De viering vond plaats bij de Blauwe Moskee, één van de bedevaartsoorden van de Islam in Mazar-e-Sharif. Meer dan een miljoen mensen woonden dit jaar deze viering bij. De Afghanen voerden zelfstandig de grote veiligheidsoperatie uit. Het feest verliep zonder grote incidenten en dat is een grote opsteker voor het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van het Iraakse Erbil. Het ging bijvoorbeeld om handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS.
 • Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met april bewaken.
 • Zr. Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voerde daar kustwachttaken en counterdrugs-operaties uit.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda.
 • Zr. Ms. Groningen verleende op zee assistentie bij de reddingsactie van 2 drenkelingen van een gezonken Deense vissersboot.
militair deel blauwe wapens uit aan andere militairen

De houten replica's van de AK-47 worden uitgedeeld.

 • Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 andere Europese landen deel. EUTM-S traint per jaar een Somalisch bataljon. Het Nederlandse detachement heeft in de werkplaats op de International Campus, waar EUTM-S verblijft, 125 houten replica's van oefengeweren, model AK-47, laten maken. Dat is genoeg voor 1 compagnie. Aan oefenwapens, zogenoemde blue guns, voor de Somalische militairen bestaat een groot gebrek.

Operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Zoekteams van Defensie ondersteunde de politie in Den Bosch en Rosmalen bij het doorzoeken van woningen.