Weekoverzicht Defensieoperaties

Een Nederlands force protection-peloton nam tijdelijk het werk over van Duitse collega’s en beschermde kamp Pamir in het Afghaanse Kunduz. De militairen doen dit in totaal 2 weken. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 23 tot en met 30 januari.

militairen beladen voertuig

Militairen van de force protection bereiden zich voor op vertrek naar kamp Pamir om Kunduz (september 2015).

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken zij aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Daarnaast doneerden militairen van het National Support Element matrassen aan goede doelen in de stad Mazar-e-Sharif: het Rode Kruis, een weeshuis en een ziekenhuis.

grondverzetmachines aan het werk in Mali

Nederlandse en Duitse genisten leggen een barrière aanbij het vliegveld van Gao.

Mali

Het helikopterdetachement in Mali voerde een Quick Reaction Force-opdracht uit. Een Immediate Response Team van de langeafstandsverkenningstaakgroep Desert Falcon onderzocht met behulp van 2 Chinook-transporthelikopters een plaats ten westen van Gao. Onder anderen specialisten van de explosievenopruimingsdienst bekeken de plek waar een logistiek VN-konvooi op een geïmproviseerd explosief was gereden.

Het detachement, de brandweer, het veldhospitaal en de force protection trainden de uit te voeren acties nadat er bijvoorbeeld een helikopterongeval met een Chinook heeft plaatsgevonden.

De toestellen stonden verder stand-by voor medische evacuaties. Ook vervoerden en bevoorraadden ze troepen van Desert Falcon.

Nederlandse en Duitse genisten legden bij de brandstofopslag bij het vliegveld van Gao een barrière aan. Dit deden ze om het gebied rond Kamp Castor beter te beveiligen tegen aanslagen met bomauto’s. De aanslagen met autobommen op 29 november 2016 en 18 januari van dit jaar waren hiervoor mede de aanleiding.

Samen met lokale aannemers legden Nederlandse genisten op Kamp Castor een ‘back up’-waterleiding aan. Die is aangesloten op de watervoorziening van het naastgelegen VN-kamp. Hiermee is in geval van nood de watervoorziening op Kamp Castor gewaarborgd.

Lopende operaties buitenland:

 • In de omgeving van het Iraakse Erbil verzorgen Nederlandse militairen samen met partnerlanden diverse trainingen voor Peshmerga-strijders, zoals handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
 • Zaterdag vertrok vanaf vliegbasis Eindhoven een KDC-10 om een bijdrage te gaan leveren in de strijd tegen ISIS. Voor een periode van 6 weken gaat het tankervliegtuig coalitievliegtuigen boven Irak en Oost-Syrië bijtanken in de lucht. Het detachement bestaat uit ruim dertig militairen.
 • Belgische F-16's vliegen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt de Belgische jachtvliegtuigen.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen vanaf Turkije om de coalitie te helpen bij de strijd tegen ISIS. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueler luchtbeeld beschikt. Ook helpen de operators aan boord met de coördinatie van het militaire luchtverkeer in de regio en dragen zo bij aan de vliegveiligheid.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Forward Support Element Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen bewaken tot en met april het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Ze onderschepten afgelopen week een Antonov-26 ‘Curl’ en een Sukhoi-24 ‘Fencer’. Beide Russische toestellen vlogen in het internationale luchtruim, maar wel binnen het deel waarvoor de Baltische Staten verantwoordelijk zijn.
Kuznetsov gefotografeerd vanuit helikopter

RFS Kuznetsof gefotografeerd vanuit de NH90.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • Patrouilleschip Zr. Ms. Groningen begeleidde een Russisch konvooi door de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Nederland op de Noordzee. De Russische vlooteenheid bestond uit 3 schepen waaronder het vliegkampschip RFS Kuznetsov.
 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • Een zoekteam van Defensie ondersteunde de politie bij het doorzoeken van een perceel in de omgeving van Balkbrug (Overijssel).
 • In de buurt van Rotterdam verleende een duikteam van de Defensie Duikgroep bijstand aan de politie.
 • Afgelopen week heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) 29 bommen afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog onklaar gemaakt. Sinds deze maand zijn 35 vliegtuigbommen onklaar gemaakt onder de rook van Schiphol.
 • Duikers van de Defensie Duikgroep zochten urenlang onder het ijs naar een vermiste vrouw in de omgeving van Maastricht. De officier van justitie had om de bijstand gevraagd.
 • Patrouilleschip Zr. Ms. Holland onderschepte 220 kilo cocaïne bij de bovenwindse eilanden in het Caribisch gebied.