Weekoverzicht Defensieoperaties

Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert,  Lilianne Ploumen en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp zijn op diverse locaties in Irak geweest. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot 17 januari.

Minister en CDS in Irak.
Generaal Middendorp en minister Hennis-Plasschaert in Irak.

Het trio bezocht onder andere Nederlandse special forces bij een gewondenopvangpunt in de buurt van Mosul. Op de operationele hoofdkwartieren in Koeweit en Bagdad werd het gezelschap bijgepraat over de voortgang van de strijd tegen ISIS en de bevrijding van Mosul in het bijzonder.

Mouwembleem medische eenheid in Mazar-e-Sharif. Aesculaap (slang geslingerd rond staf), rood kruis en daarboven de tekst Resolute Support Med Coy MeS.
Mouwembleem van de medische eenheid in Mazar-e-Sharif.

Afghanistan

Militairen van de NAVO-missie Resolute Support hebben in het Afghaanse Mazar-e-Sharif op Camp Marmal  een multinationale medische afvoeroefening gehouden. Om te zorgen voor een goede afvoerketen is het noodzakelijk dat alle multinationale elementen op elkaar zijn ingespeeld.

De behandeling en afvoer van 2 gewonden gebeurde dan ook door de Force Protection, het Mobile Medical Platoon en de  Medevac-helikopters. Het Patient Evacuation and Coordination Center (PECC) van Train Advise and Assist Command North (TAAC-N) coördineerde de oefening. Terug op Camp Marmal nam het role-2 hospitaal de gewondenbehandeling over.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 militairen deel aan de missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Lopende operaties buitenland:

 • In de omgeving van het Iraakse Erbil verzorgen Nederlandse militairen samen met partnerlanden diverse trainingen voor Peshmerga-strijders, zoals handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid. De 7e rotatie van de Capacity Building Mission in Iraq maakt zich op om binnenkort het stokje over te nemen. De eerste mensen zijn reeds gearriveerd.
 • Belgische F-16's vlogen dagelijks in het Midden-Oosten missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt de Belgische jachtvliegtuigen.
 • In Mali voerde de langeafstandsverkenningstaakgroep (TG) ‘Desert Falcon’ operaties uit om gewapende groeperingen in de omgeving van Gao in kaart te brengen. Tijdens patrouilles spraken militairen met bevolking en plaatselijke leiders. Chinook-transporthelikopters hebben troepen van TG ‘Desert Falcon’ vervoerd en bevoorraad. 2 Nederlandse Chinooks stonden stand-by voor medische evacuaties. Meer dan 120 militairen die deelnamen aan de Minusma-missie kwamen weer in Nederland aan.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen vanaf Turkije om de coalitie te helpen bij de strijd tegen ISIS. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueel luchtbeeld beschikt. Ook helpen de operators aan boord met de coördinatie van het militaire luchtverkeer in de regio en dragen zo bij aan de vliegveiligheid.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
Mariniers op brugvleugel van schip, kogels vallen uit hun wapen.
Mariniers van een VPD oefenen (april 2014).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Forward Support Element (FSE) Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
 • Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen bewaken tot en met april het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Na de commando-overdracht van de Fransen is het Nederlandse detachement volledig inzetbaar. De vliegers maakten de eerste traingingsvluchten.

Lopende operaties/acties binnenland/ buitenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie ondersteunde Justitie met zoekteams. Zij doorzochten een pand in de omgeving van Brunssum. Bij Heerlen hielpen militaire zoekteams de politie 2 woningen te doorzoeken.
 • Afgelopen week hebben duikers van de marine en de marinebrandweer de lokale hulpdiensten ondersteund bij het bergen van een auto in de omgeving van Den Helder.