Weekoverzicht Defensieoperaties

De eerste 2 Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zijn teruggekeerd uit Mali. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 3 tot en met 10 januari.

Beide toestellen kwamen per C-17 Globemaster-transportvliegtuig aan op Vliegbasis Woensdrecht. De helikopters waren ruim 2,5 jaar ingezet voor VN-missie Minusma in Mali.

Mali

Sinds zaterdag is het laatste Nederlandse helikopterdetachement in Mali actief.
Op de dag van de commandowisseling is een multinationale, realistische medevac-oefening uitgevoerd. Hierbij evacueerde medisch personeel van het Duits-Nederlandse Role 1-veldhospitaal meerdere gewonden. In plaats van 1 Chinook, ondersteund door een Apache, werden nu 2 transporthelikopters ingezet. Verder draaide het om de nauwe Duits-Nederlandse samenwerking, zowel op de grond als in de lucht.

Koen Davidse, plaatsvervangend hoofd van MINUSMA, sprak zijn dank uit voor de bijdrages van het helidet. In het bijzonder noemde hij de ondersteuning van het Mécanisme opérationnel de coordination (MOC) in Gao, een belangrijk element in het vredesproces.

De laatste operationele missie van de Apache droeg rechtstreeks bij aan het MOC. Verder vervoerden en bevoorraadden Chinook-transporthelikopters troepen.

De langeafstandsverkenningstaakgroep ‘Desert Falcon’ voerde operaties uit om gewapende groeperingen ten westen van Gao in kaart te brengen. Ook sprak de groep tijdens patrouilles in de stad Kidal met de bevolking en plaatselijke leiders. Bovendien zijn luchtmobiele infanteristen met Chinooks ingezet om in sector Oost een oord te verkennen.

Een Nederlandse F-16 staat in het schemerdonker in een mobiele shelter op de militaire basis Siauliai in Litouwen. De omgeving van de shelter is besneeuwd.
Een Nederlandse F-16 in een mobiele shelter op de militaire basis Siauliai in Litouwen.

Baltic Air Policing

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen bewaken tot en met april het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Nederland nam op militaire basis Siauliai in Litouwen de taken over van de Franse luchtmacht.

Lopende operaties buitenland:

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken zij aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

  • In de omgeving van Erbil verzorgen Nederlandse militairen samen met partnerlanden diverse trainingen voor Peshmerga-strijders, zoals handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.
  • Belgische F-16's vlogen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt de Belgische jachtvliegtuigen.
  • Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen vanaf Turkije om de coalitie te helpen bij de strijd tegen ISIS. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueler luchtbeeld beschikt. Ook helpen de operators aan boord met de coördinatie van het militaire luchtverkeer in de regio en dragen zo bij aan de vliegveiligheid.
  • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
  • Een Frisc-detachement voerde patrouilles uit vanaf het Griekse eiland Chios. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team dat voor een Frontex-operatie Griekenland ondersteunt.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Forward Support Element (FSE) Mirage leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers voor de antipiraterijmissie bij Somalië.
Marcherende Peshmerga-strijders.
Een opgeleide eenheid Peshmerga-strijders.

Lopende operaties/acties binnenland:

  • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 20 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Mariniers van het Maritime Advanced Search Team hebben de politie in Weert ondersteund bij een onderzoek naar de handel in verdovende middelen.