Weekoverzicht Defensieoperaties

In Mali kwamen 2 Nederlandse militairen om tijdens een mortierschietoefening. Een militair raakte zwaargewond. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 juli tot 11 juli.

De lichamen van sergeant der 1e klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld zijn gisteravond aangekomen op Vliegbasis Eindhoven. Eerder die dag waren er in Gao en Bamako afscheidsceremonies. De Duitse luchtmacht bracht vrijdag de zwaargewonde militair al terug naar Nederland.

Mali

2 Apache-gevechtshelikopters ondersteunden in Mali de Duitse Intelligence, Surveillance and Reconnaissance-compagnie die onder vuur lag. Ze gaven de militairen dekking maar hoefden geen wapens in te zetten. Niemand raakte gewond en er was ook geen materiële schade. Een Chinook-transporthelikopter en een Apache voerde een verkenningsmissie uit voor de Special Operations Land Task Group.

Het monument voor de omgekomen luchtmachtmilitairen.

Het monument voor de verongelukte luchtmachtmilitairen.

Voor de 2 vorig jaar verongelukte Apache-vliegers is een monument onthuld. Het staat op de plek waar de omgekomen militairen opstegen voor hun fatale vlucht.

Het helikopterdetachement staat onder nieuwe leiding. Luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter nam het commando over van ranggenoot Marco Olivier. 

AWACS tijdens NAVO-top

Tijdens de NAVO-top in Warschau waren AWACS-radarvliegtuigen continu actief in het Poolse luchtruim. Nederlandse militairen maakten deel uit van de internationale bemanningen, die het vliegverkeer op verdachte of ongeïdentificeerde toestellen controleerden en zorgden voor een compleet luchtbeeld. De toestellen vlogen missies tot wel 11 uur en werden in de lucht bijgetankt door onder meer een Nederlandse KDC-10.

De radarvliegtuigen komen van de NATO Airborne Early Warning and Control Force in het Duitse Geilenkirchen, vlak over de grens bij Brunssum. Ook AWACS-toestellen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Turkije zijn ingezet.

AWACS-vliegtuigen gaan overigens ook de coalitie ondersteunen die strijdt tegen terreurorganisatie ISIS, zo werd op de NAVO-top besloten. De details worden nog uitgewerkt.

AWACS-vliegtuig boven Italië.

Een AWACS-radarvliegtuig boven Italië (archieffoto).

Lopende operaties buitenland:

  • De lessen op de Modern Brigade Course 2 in Irak lagen stil vanwege het Suikerfeest, ter afsluiting van de ramadan. De Nederlandse trainingsteams gebruikten de tijd onder meer om de eigen vaardigheden te oefenen. Dat deden ze samen met coalitiepartners. Tijdens de cursus worden Peshmerga getraind om terreurgroep ISIS te bestrijden.
  • Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden van het land. Er werken ook Nederlanders op het hoofdkwartier van de missie in Kabul.
  • Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team. Deze bestaat uit medewerkers van marechaussee, landmacht, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
  • Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit. Een Cougar-transporthelikopter doet hetzelfde vanuit Hato op Curaçao.
  • Zr. Ms. Van Amstel beëindigde zijn inzet voor een grensbewakingsoperatie van Frontex. Het schip komt naar verwachting vrijdag aan in Den Helder.
  • Voor de EULEX-missie in Kosovo nam een team van 5 marechaussees het stokje over van hun voorgangers. De missie bevordert de stabiliteit in het land door het ondersteunen van het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane.

Lopende operaties/acties binnenland:

  • Op aangeven van een migratiecontrolehond troffen landmachtmilitairen in Hoek van Holland 5 vreemdelingen aan in een vrachtwagen. De marechaussee arresteerde de Belgische chauffeur. De landmacht ondersteunde de Koninklijke Marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 20 bommen onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Defensie ondersteunde de veiligheidsregio Drenthe bij het slaan van 2 waterputten. Die kunnen gebruikt worden in geval van een natuurbrand.