Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr. Ms. Van Amstel redde 433 migranten op de Middellandse Zee. Het multipurposefregat neemt deel aan een grensbewakingsoperatie van Frontex. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 27 juni tot 4 juli.

Migranten en militairen in een RHIB-motorboot.

De RHIB van de Van Amstel brengt geredde migranten naar het fregat.

Het was druk aan boord van het fregat. Dinsdag redde het 142 migranten van een overvolle rubberboot en nam 33 migranten over van de non-gouvermentele organisatie Sea Watch. Vrijdag haalde de marine 291 migranten van een vissersboot. Het scheepje dobberde al 7 dagen op zee.

ATFME

Nederlandse F-16's van de Air Task Force Middle East (ATFME) voerden als laatste opdracht Close Air Support-Missies uit boven de Iraakse provincies Al-Anbar en Ninawa. Hierna werd het stokje overgedragen aan de Belgische luchtmacht. Het F-16-detachement is bijna 2 jaar ingezet in de strijd tegen ISIS. Nederlandse militairen zorgen vanaf nu voor de force protection van het Belgische detachement. Donderdag keerden de F-16's terug op Vliegbasis Volkel.

Lopende operaties buitenland:

  • De Modern Brigade Course 2 is in volle gang. Pelotonscommandanten kregen les in het plannen van operaties en het analyseren van terrein en vijand. Het Mobile Support Team gaf les aan een peloton Zeravani (militaire politie) in gemotoriseerd optreden. De nadruk lag op de inzet en het gebruik van hun voertuigen en boordwapensystemen. Getrainde Peshmerga geven regelmatig aan veel waarde te hechten aan de trainingen, en zijn een belangrijke schakel in de strijd tegen ISIS.
  • In Mali hielp het helidetachement de Special Operations Land Task Group (SOLTG) bij een operatie. Een Chinook-transporthelikopter en een Apache-gevechtshelikopter stonden stand-by voor medische evacuaties. Een andere Chinook voerde, beschermd door een Apache, een bevoorradingsvlucht uit.
  • Voor de NAVO-operatie Resolute Support in Afghanistan adviseerden Nederlandse militairen hun Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnens organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Ook werken er Nederlanders op het Resolute Support Headquarters in Kaboel.
  • Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Teams (BST). Deze bestaat uit medewerkers van marechaussee, landmacht, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het BST werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap dat de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie beheert.
  • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
  • Zr. Ms. Groningen voert als stationsschip in het Caribisch gebied kustwachttaken en antidrugsoperaties uit. Een Cougar-transporthelikopter doet hetzelfde vanuit Hato op Curaçao.
Landmachtmilitair onderzoekt vrachtauto.

De landmacht helpt de marechaussee bij de grernsbewaking in havens (september 2015).

Lopende operaties/acties binnenland:

  • De landmacht ondersteunde de Koninklijke Marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 20 bommen onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Defensie hielp de politie bij strafrechtelijke onderzoeken. Een zogenoemd Advanced Search Team (AST) doorzocht verschillende locaties in de regio Rotterdam. Ook ondersteunde Defensie de FIOD bij een doorzoeking van een voertuig in de omgeving van Bleiswijk.