Militairen helpen door storm getroffen eiland

Met motorboten brengen militairen water, voedsel en medicijnen op het door storm getroffen Caribische eiland Dominica. De snelle FRISC’s komen op plekken die over land onbereikbaar zijn geworden.

Mariniers brengen met een FRISC-motorboot hulpgoederen naar slecht bereikbare delen van Dominica.

Mariniers brengen hulpgoederen naar slecht bereikbare delen van Dominica.

Militairen helpen daarnaast bij het herstel van belangrijke infrastructuur en het opruimen van de enorme puinhoop. Genisten van de landmacht richten zich vooral op reparatiewerk aan wegen. Daarmee is de noodhulp van Defensie inmiddels op volle gang. De tropische storm Erika veroorzaakte vorige week enorme aardverschuivingen en steenlawines. Dit had naast de vernietigde infrastructuur ook doden en gewonden tot gevolg.

Kustwacht evacueert

Met behulp van de helikopter van de Kustwachthelikopter zijn gisteren 68 mensen geëvacueerd. Het ging om 24 leerlingen van een verwoeste school en hun ouders. Zij zijn  naar een ander gebied gebracht zodat ze daar weer les kunnen volgen. Voor deze actie vloog de helikoper 11 keer op en neer.

Daarnaast zijn militairen en militieleden bezig om het vliegveld vrij te maken van puin. Hierdoor kunnen er zo snel mogelijk weer vliegtuigjes met hulpgoederen landen.

De helikopter van de Kustwacht evacueert mensen op Dominica.

De helikopter van de Kustwacht evacueert mensen op Dominica.

Ondersteuningsschip Pelikaan

Het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan arriveerde zaterdag met hulpgoederen, (bouw)materieel en 2 FRISC-motorboten. Naast de vaste bemanning zijn 40 mariniers en een delegatie van de Arubaanse Militie meegekomen. Dat geldt ook voor 7 genisten van de landmachtcompagnie in het Caribisch gebied. Het eiland ligt op bijna 900 kilometer ten noordoosten van Curaçao.

De inzet duurt tot komend weekend.