Vliegbasis Deelen

Vliegbasis Deelen is onderdeel van het Defensie Helikopter Commando. Het wordt vooral gebruikt voor oefeningen van helikopters, de luchtmobiele brigade en speciale eenheden.

Waar ligt Deelen?

De vliegbasis ligt ten noorden van Arnhem. Grotendeels op het grondgebied van de gemeente Ede.

Een Hercules C-130 dropt Duitse parachutisten

Een C-130 dropt Duitse para's tijdens een oefening

Wanneer is het luchtvaartterrein open?

Behalve overdag is Vliegbasis Deelen ook vaak ’s avonds open. Militairen op de grond en helikopters oefenen dan de samenwerking in het duister. De tijden maakt de luchtmacht bekend via lokale media.

Op momenten dat het veld van Deelen wordt gebruikt, is er verkeersleiding en brandweer van Vliegbasis Gilze-Rijen aanwezig.

Als er niet wordt geoefend is er wel altijd een detachement aanwezig. Vooral voor de bewaking.

Wat oefenen de militairen?

Op het moment dat grondmilitairen en helikopters samen optreden moeten ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Het zijn vooral militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en van speciale eenheden die oefenen met de Chinook- en Cougar-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters.

Forward Arming and Refueling Points

De helikopters worden ook bijgetankt op de vliegbasis. Dit gebeurt als oefening voor missies in het buitenland. Voor het bijtanken en voorzien van munitie gebruikt de luchtmacht zogeheten Forward Arming and Refueling Points. Dit zijn een soort mobiele tankstations waar helikopters met draaiende rotoren brandstof en munitie krijgen.