Opleiding F-16-wapeninstructeurs (FWIT)

Vliegers uit 5 Europese landen volgen in 2019 de opleiding tot F-16-wapeninstructeur, de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT). In die periode zijn er daarom meer vliegbewegingen rondom Vliegbasis Leeuwarden.

De ruim 6 maanden durende opleiding is niet voor iedere vlieger weggelegd. Alleen de meest talentvolle en ervaren vliegers mogen de opleiding volgen. Die worden geselecteerd door de deelnemende landen Nederland, België, Denemarken, Noorwegen en Portugal.

De opleiding

De opleiding bestaat uit 3 onderdelen: Air-to-Air, Air-to-Surface en Mission Employment

In de eerste 2 onderdelen wordt de kennis van de vlieger uitgebreid, onder meer met specifieke kennis over wapentechnieken en sensoren. Daarmee oefenen ze luchtgevechten, bijvoorbeeld met F-16-wapens op oefenluchtdoelen. En dat gebeurt in oefengebieden, zoals De Vliehors op Vlieland.

Tijdens het afsluitende onderdeel Mission Employment ligt de nadruk op het doorontwikkelen van leiderschapskwaliteiten. Hiervoor krijgen de cursisten de leiding over grote formaties van verschillende types gevechts- en ondersteuningsvliegtuigen. Zo krijgen ze ervaring in het plannen, uitvoeren en evalueren van grote vliegoperaties.

Waarom Leeuwarden

De nabijheid van oefengebied De Vliehors en de Noordzee maakt Vliegbasis Leeuwarden zeer geschikt als locatie voor de opleiding. Door de jaren heen is de vliegbasis uitgegroeid tot dé locatie voor grote Noord-Europese oefeningen, zoals bijvoorbeeld Frisian Flag. En dus ook voor opleidingen zoals de Fighter Weapons Instructor Training.

Geschiedenis

De wapeninstructeursopleiding ontstond direct na de Tweede Wereldoorlog. Toen werden ervaren Nederlandse jachtvliegers op Vliegbasis Leeuwarden opgeleid tot ‘schietinstructeur’. De schietinstructeur groeide uit tot een ‘tactische allrounder’, later werd dat 'wapeninstructeur'.

Begin jaren ’80 deed de F-16 zijn intrede. Het testen van de F-16’s was toen in handen van de EPAF (European Participating Air Forces), een samenwerkingsverband van Nederland, België, Denemarken en Noorwegen. Later richtte dit bondgenootschap de school voor wapeninstructeursopleidingen op.

In 1983 werd de 1e F-16-FWIT georganiseerd en kregen de Noord-Europese luchtmachten hun eerste F-16-wapeninstructeurs. In 2001 sloot Portugal zich aan bij het EPAF-bondgenootschap.