Vliegers laten bommen vallen op Vlieland

De Vliehors Range is deze week het decor van een oefening van de luchtmacht. Vliegers werpen op het westelijk deel van Vlieland explosieve bommen af. Dit gebeurt vanaf vandaag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Vergroot afbeelding Een bom ontploft, aan de kustlijn.
De Vliehors Range is deze week het decor van een oefening van de luchtmacht.

Met de oefening houden de vliegers van het Air Combat Command hun vaardigheden op peil. Het omgaan met explosieve bommen is één van deze vaardigheden. Zo blijven zij gereed om ingezet te worden in NAVO-verband of met andere partners.

De oefening is niet alleen bedoeld om de vliegers scherp te houden. Dat geldt ook voor het ondersteunend personeel. Zij voeren vooraf een heel proces uit. Denk aan het monteren en transporteren van de bommen, maar ook alle controles rond veiligheid.

Waarschuwingsborden

Om veiligheidsredenen is de Vliehorse Range tijdens de oefening gesloten voor publiek. Het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en er hangen rode vlaggen.

Voor de vluchten is op Texel een mobiele meetpost van Bureau Geluidshinder van de luchtmacht ingericht. Hier wordt gemeten hoeveel geluid er hoorbaar is in combinatie met de weersomstandigheden. De mobiele post staat in direct contact met de verkeerstoren op Vlieland, waardoor de oefening bij overschrijding van de limieten direct stilgelegd kan worden.