Weekoverzicht Defensieoperaties

Een gebied inrichten van waaruit de opmars van een vijand wordt vertraagd om die vervolgens uit te schakelen. Het was een van de trainingsdoelen van ongeveer 100 Nederlandse landmachtmilitairen in Roemenië. Samen met Franse collega’s werd er veel tijd gestoken in het op elkaar afstemmen van procedures.  Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 17 tot en met 23 augustus 2022.

Vergroot afbeelding Gewapende militairen liggen op hun buik in Roemeens landschap.
Militairen bereiden zich voor om het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen.

De Fransen en Nederlanders maken deel uit van de zogenoemde Battle Group Forward Presence. De militairen bereiden zich voor om met deze multinationale eenheid het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen, mocht de situatie in het uiterste geval escaleren.

De Nederlanders zijn van 11 Luchtmobiele Brigade. Ze zijn sinds de 1e week van augustus gestationeerd in het Zuidoostelijk gelegen land aan de Zwarte Zee. Afgelopen week kregen de militairen Defensieminister Kajsa Ollongren op bezoek. “We leveren schouder aan schouder met de Belgische en Franse collega’s een belangrijke bijdrage aan de battlegroup.”

Vergroot afbeelding Mannen verspreiden beton dat gestort wordt.
Camp Berthelot in het Roemeense Cincu in aanbouw.

Camp Berthelot in het Roemeense Cincu

Het 66-koppige Genietaakteam bouwt inmiddels verder aan Camp Berthelot in het Roemeense Cincu. Het kamp op een 3 voetbalvelden groot terrein moet eind oktober gereed zijn. Inmiddels is er 100.000 kuub klei verplaatst. Uiteindelijk wordt er 4.000 kuub beton gestort en komen er 400 slaapcontainers, bestemd voor Belgische, Franse en Nederlandse militairen van de Battle Group Forward Presence.

Commandant majoor Wouter spreekt van een unieke missie voor de genie: “Vanwege het formaat, want de laatste keer dat we zo’n groot kamp bouwden was in Mali. Daarnaast werken we nauw samen met de Belgen en de Fransen en bouwbedrijf Snijder. Onze mannen en vrouwen werken keihard om de klus te klaren.”

Zr.Ms. Vlaardingen

Zr.Ms. Vlaardingen heeft zich inmiddels in aangesloten bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee. In de Tunesische haven van Tunis heeft de Vlaardingen een korte stop gemaakt met de rest van het vlootverband.

Irak

Een Nederlandse militair in Irak is tijdens wapenonderhoud getroffen door een kogel van een collega. Hij raakte levensgevaarlijk gewond.  

Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen beoefenden alarmeringsprocedures. Daarbij moeten eenheden zo snel mogelijk gereed staan voor inzet. Ook het trainen van de schietvaardigheid stond op het programma.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Verenigd Koninkrijk

Zo’n 90 militairen bereiden zich in het Verenigd Koninkrijk voor op het op grote schaal trainen van Oekraïense militairen. Ze beginnen daarmee op 29 augustus.

Explosieven Opruimingsdienst

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is op Vliegbasis Deelen begonnen met het ruimen van vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog.

De militaire specialisten identificeerden en vernietigden in totaal 40 explosieven in het hele land.

Verdediging NAVO-gebied

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

  • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Er zijn ongeveer 100 Nederlandse militairen gestationeerd in Centraal-Slowakije. Daar beschermen Duitse en Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman maakt deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Nederland heeft heel 2022 de leiding over dit vlootverband en levert naast de commandant ook een groot deel van de staf. SNMG1 is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.
  • Zr.Ms. Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

  • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, op Defensielocaties in Zeist en Zoutkamp (Groningen) en op Legerplaats Harskamp in Ede.