F-35-helm aanpassen voortaan niet alleen in VS maar ook in Soesterberg

Nederlandse F-35-vliegers hoeven voortaan niet meer helemaal naar de Verenigde Staten voor het laten aanpassen van een helm. Dankzij het Pilot Readiness Center (PRC) in Soesterberg kan dat tegenwoordig in Nederland. Vandaag was de officiële opening.

Vergroot afbeelding De opening van een centrum.
Het kenniscentrum in Soesterberg is het eerste PRC buiten de Verenigde Staten.

Voorheen was het zo dat de helm van een vlieger naar de Verenigde Staten moest als er iets mis mee was. Dat hele proces duurde wel een week of 5. De vlieger was daardoor die hele periode niet inzetbaar. Een helm moet namelijk perfect zitten.

Vanaf vandaag kunnen de essentiële onderdelen van de F-35 helm in Soesterberg worden aangemeten en vervaardigd. Het gaat bijvoorbeeld om het binnenwerk of de uitgelijnde visor, waarop alle informatie staat geprojecteerd. Vliegers kunnen de nieuwe onderdelen direct testen in de simulator en staan soms al binnen een uur weer buiten.

Vergroot afbeelding Een F-35-helm.
De helm van een F-35-vlieger moet perfect passen.

Eerste buiten VS

Het kenniscentrum in Soesterberg is het eerste PRC buiten de Verenigde Staten. Het is opgezet door het Centrum voor Mens en Luchtvaart in samenwerking met Collins Aerospace. Dat Amerikaanse bedrijf is verantwoordelijk voor de helm-assemblage.

Die partijen hebben vandaag meteen uitgesproken om samen met kennisinstituut TNO te kijken hoe zij deze dienst aan kunnen bieden aan buitenlandse eenheden. Ook onderzoeken ze hoe ze de helm door kunnen ontwikkelen.