Belgisch-Nederlandse Defensiesamenwerking verder verdiept

Een aanzienlijk deel van het Nederlandse kabinet was vandaag in Gent voor overleg met Belgische collega’s. Aan de zogenoemde Thalassa-top namen naast minister-president Mark Rutte maar liefst 12 ministers en staatssecretarissen deel, onder wie minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Vergroot afbeelding Archieffoto Belgische en Nederlandse F-16's die zij aan zij vliegen. De landen beveiligen het luchtruim samen sinds 1 januari 2017.
Archieffoto Belgische en Nederlandse F-16's die zij aan zij vliegen. De landen beveiligen het luchtruim samen sinds 1 januari 2017.

De Russische oorlog tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan stonden bovenaan de agenda. Naast het thema veiligheid & weerbaarheid was er ook veel aandacht voor duurzaamheid, vermindering van fossiele energie en de strijd tegen de grensoverschrijdende misdaad.

In het algemeen spraken beide kabinetten de sterke wens uit om nog nauwer samen te werken. Vanwege de toegenomen dreiging in Europa werd Defensie hierbij met name genoemd. De samenwerking tussen beide krijgsmachten is al innig. Neem de geïntegreerde marine. Gezamenlijke opleidingen, maar natuurlijk ook de gezamenlijke ontwikkeling en aankoop van nieuwe fregatten en mijnenbestrijdingsvaartuigen. Daarnaast is er de gezamenlijke bewaking van het Benelux-luchtruim en weten ook de special forces van Nederland en België elkaar goed te vinden.

De landen gaven aan ervoor open te staan de samenwerking rond mijnenbestrijding en fregatten uit te breiden naar andere Europese landen. Het ontwikkelen en versterken van  EU-capaciteiten heeft inmiddels prioriteit.

Nieuwe capaciteiten

België en Nederland gaan verder ervaringen en ideeën delen om de actuele uitdagingen optimaal aan te pakken. Denk aan de rekrutering én het behoud van de juiste mensen. Beide landen beloofden ook informatie uit te wisselen rond cyber, military mobility en verduurzaming.  Daarnaast willen ze samen nieuwe capaciteiten zoals de F-35 en onbemande systemen operationaliseren.

De ministers vergaderden eerst afzonderlijk met hun Belgische evenknie. ’s Avonds was er een gezamenlijk overleg waarbij beide eerste ministers aanwezig waren.

Dit was het 4e Belgisch-Nederlandse Thalassa overleg, vernoemd naar de 1e samenkomst. Die was in Rotterdam in 2003 aan boord van een schip genaamd Thalassa. Overleg met zo’n zware kabinetsdelegatie is een uitzonderlijk zeldzaamheid. Dit gebeurt naast België alleen met Duitsland en sinds dit voorjaar met Frankrijk.