Weekoverzicht Defensieoperaties

Een Nederlands pantserinfanteriebataljon in Litouwen leverde een bijdrage aan een certificeringsoefening in Letland. Samen met Amerikaanse, Noorse, Poolse en Letse eenheden vormden ze de oefenvijand voor hun evenknie in die Baltische staat, de enhanced Forward Presence (eFP). Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 14 september.

Dat gebeurde in een grootschalig scenario waaraan veel NAVO-partners deelnamen. De eFP in Letland en Litouwen trainen normaal gesproken binnen de ‘eigen’ grenzen. Oefening Silver Arrow was daarop een uitzondering.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband. Daarmee geeft het bondgenootschap een duidelijk signaal af: de NAVO traint samen om sterk te staan tegen alle mogelijke dreigingen.

Kosovo

Defensie levert een mobiele tandartspraktijk in Kosovo. Hiermee biedt Nederland een deel van de zorg aan de Afghaanse evacués in dat land.

Explosieven Opruimingsdienst Defensie

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in het Limburgse Venlo een explosief in een auto onschadelijk gemaakt. De wagen was eerder die dag gebruikt bij een plofkraak in het Duitse Lünen, bij Dortmund. Vanwege het explosief moesten tientallen omwonenden tijdelijk hun huis uit.

De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week verder nog 38 projectielen. Zoals een 500-ponder die vorige week werd gevonden op het Drentse Holtingerveld. De bom is door militairen van 11 Pantsergeniebataljon uit Wezep met 600 kubieke meter zand afgedekt en tot ontploffing gebracht.

Lopende operaties buitenland:

 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. De reis van dit vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat onder meer uit Noorse, Canadese, Spaanse, Franse, Belgische en Portugese eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt waarschijnlijk extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.

Operaties/acties binnenland:

 • Defensie stelt nog steeds de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide beschikbaar voor noodopvang van de evacués uit Afghanistan. Vanuit de opvanglocatie op Legerplaats Harskamp is een deel van de evacués overgebracht naar de opvang Heumensoord bij Nijmegen. 
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • De Curaçaose militie ondersteunt het Korps Politie Curaçao bij het handhaven van de avondklok. De militairen bemannen vehicle checkpoints om veilige controles mogelijk te maken.