Meer militairen en materieel voor evacuatie Afghanistan

Een groep extra militairen van de speciale eenheden is in Kabul aangekomen. Zij gaan de al aanwezige militairen versterken bij de lopende operatie om zoveel mogelijk mensen te evacueren en de beveiliging van materieel, evacués het ambassadeteam ter plekke voort te zetten. 2 Cougar helikopters met bemanningen zijn gereed gezet voor transport. Daarnaast worden extra speciale eenheden naar de regio gevlogen.

Vergroot afbeelding Een C-130.
Een C-130 van de luchtbrug tussen Kabul en Islamabad.

Een deel van de aanwezige militairen assisteert de evacués om het vliegveld te bereiken. Defensie en Buitenlandse Zaken doen al het mogelijke om evacués op het vliegveld van Kabul te krijgen. In het belang van de veiligheid van de evacués en om de operatie niet in gevaar te brengen, kunnen Defensie en Buitenlandse Zaken hier verder geen details over geven.

Een compagnie van het Korps Mariniers en een compagnie van de Luchtmobiele Brigade staan op afroep beschikbaar om als dat nodig is, ingezet te worden. De situatie in Kabul is nog altijd chaotisch. De druk op het vliegveld is groot, de sfeer wordt grimmiger.

Meer dan 1.000 evacués

Nederland blijft zich samen met zijn partners inzetten voor een zo ordentelijk en veilig mogelijke evacuatie. Sinds het vertrek van het 1e militaire vliegtuig uit Nederland op afgelopen 17 augustus zijn 21 vluchten uitgevoerd vanuit Kabul naar landen in de regio en vanuit die landen naar Nederland. Met deze vluchten zijn tot nu toe meer dan 1.000 mensen geëvacueerd met eindbestemming Nederland. Onder hen zijn onder meer ambassademedewerkers, tolken met hun gezinsleden, mensen uit hoogrisicogroepen en Nederlanders die zich nog in Afghanistan bevonden.

Op locaties in Nederland worden de evacués opgevangen. De mensen zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en Legerplaats Harskamp in Ede.