Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensieduikers hebben op de Vinkeveense Plassen het lichaam geborgen van een 66-jarige man. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 juli tot en met 3 augustus. 

Militaire duiker met zaklamp onder water.
Archieffoto van militaire duiker.

Op verzoek van de politie zochten de militairen van de Defensie Duikgroep naar de vermiste man. Dat gebeurde in een speciaal toegewezen gebied. Daar is het stoffelijk overschot niet aangetroffen. Civiele duikers lokaliseerden het in een ander deel van de plassen waarna de militairen het lichaam op vrijdag hebben geborgen.

Litouwen

Defensie zet voor het eerst in 20 jaar weer tanks in het buitenland in. De Leopard 2A6-gevechtstanks kwamen aan in Litouwen. De bijdrage is voor de NAVO-inzet enhanced Forward Presence (eFP).

De nieuwe lichting militairen – alweer de 10e rotatie – werkte onder meer aan de ‘schietconditie’. Met het persoonlijk wapen Colt schoten ze vanaf korte afstand op een borstschijf. Dat gebeurde op de oefenbaan bij Rukla.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en opereert vanuit Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • In Togo trainen 4 Nederlandse militairen een infanteriebataljon. Dat gebeurt in het kader van het Amerikaanse Global Peace Initiative. Het doel is het vergroten van de kennis en kwaliteit om militairen meer te laten bijdragen aan vrede en veiligheid in de eigen regio.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Dit multinationale vlootverband is onderweg naar Oost-Azië. Dit multinationale vlootverband is na een passage door de Zuid-Chinese Zee aangekomen in de Filipijnse Zee. De reis staat in het teken van internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten.
 • Zr.Ms. Holland is stationsschip in het Caribisch gebied.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland: