Herculesramp 25 jaar geleden: ‘Dit mag nooit worden vergeten’

Op Vliegbasis Eindhoven en in het centrum van de stad is vandaag stilgestaan bij de Herculesramp. 25 jaar geleden stortte een Belgische C-130 neer op het militaire terrein. Dat gebeurde nadat het vliegtuig tijdens de landing in botsing kwam met een zwerm spreeuwen. Daarbij kwamen 34 van de 41 inzittenden om het leven.

Vergroot afbeelding 2 personen leggen een krans.
De CDS en minister legden namens Defensie een krans.

De herdenkingen waren bij het gemeentehuis en op de vliegbasis. Op die laatste plek doen 34 bomen herinneren aan de slachtoffers. 29 van hen waren leden van het toenmalige Fanfare Korps Koninklijke Landmacht. Zij hadden net een concert gegeven in het Italiaanse Modena. Ook 4 bemanningsleden en een medewerker van de Defensie Verkeers- en  Vervoersorganisatie overleefden de ramp niet.

De wonden van de overlevenden zijn nog altijd niet volledig geheeld. Dat geldt ook voor het leed bij de nabestaanden. Zij ondervonden in eerste instantie weinig steun vanuit Defensie, maar dat veranderde na verloop van tijd.

Immens verdriet

Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim had duidelijk oog voor hen. “Het immense verdriet. De rouw. De onmacht. De woede. De moeizame reactie van onze organisatie toen maakte het voor u nog lastiger. Uw littekens, zichtbaar en onzichtbaar, zijn blijvend. Net als voor sommige collega’s, die het afschuwelijke ongeval meemaakten en hier ook vandaag aanwezig zijn.”

Eichelsheim haalde aan hoe verbonden de nabestaanden en overlevenden met elkaar zijn. “Ik zie hoe u troost vindt bij elkaar, en tegelijkertijd een voorbeeld bent voor elkaar en nog vele anderen. Want niemand kan zo’n groot verlies alleen dragen. De Herculesramp wordt vaak een vergeten ramp genoemd. Maar u zult het nooit vergeten. En ook wij zullen het nooit vergeten. Uw dierbaren blijven in onze herinnering. Altijd.”

Vergroot afbeelding Ton Geurts achter katheder.
Overlevende Ron Geurts was een van de sprekers.

Waarom mocht ik nog leven?

Naast Eichelsheim sprak overlevende Ron Geurts op de vliegbasis. Hij vocht destijds 7 weken in het ziekenhuis voor zijn leven. “15 juli 1996 is de spiegel van mijn leven geworden. Achter die spiegel zit heel ver weg mijn andere leven. Ik kijk maar niet al te veel in die spiegel. Ik voel er niets bij. Ik herken mezelf niet.”

Maar Geurts maakte er het beste van, geïnspireerd door zijn omgekomen kameraden. “Aan de voorkant van de spiegel kwam een nieuw leven. Een leven waarin ik mij opnieuw inzet voor muziek. Ook militaire muziek. Maar die ene vraag is gebleven: waarom moesten zij gaan en mocht ik nog leven.”

Burgemeester van Eindhoven John Jorritsma speechte in de stad. Verder kwam oud-aalmoezenier Martien Agterberg aan het woord. Hij coördineerde 25 jaar geleden de geestelijke zorg voor de nabestaanden.

Muziekstuk

De gemeente Eindhoven had voor de herdenking een speciaal muziekstuk laten componeren. Oud-trompettist van de Koninklijke Militaire Kapel Hans van der Heide was hiervoor ingeschakeld. Hij noemde het stuk ‘Modena, a Tribute’. Het militaire orkest Fanfare Bereden Wapens speelde het.

De herdenking terugzien kan via YouTube.