Onbemande vliegtuigen voor Defensie komen eraan

Een goede beeldopbouw en betrouwbare inlichtingen. Ze zijn belangrijk voor Nederlandse militairen op het land en ter zee, maar ook voor (coalitie)partners. Dat voorzien van informatie geldt niet alleen tijdens missies, maar ook bij steunverlening voor civiele autoriteiten of tijdens humanitaire operaties. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de komst van de 4 MQ-9 Reapers.

De 1e van 4 MQ-9 Reapers voor de luchtmacht.
De 1e van 4 MQ-9 Reapers voor de luchtmacht.

Deze onbemande vliegtuigen kunnen namelijk aan de vraag voldoen. Lang laten ze niet meer op zich wachten. Het 1e toestel rolde gisteren de fabriek uit en wordt naar verwachting nog dit jaar overgedragen aan de luchtmacht.

Met het volledige nieuwe wapensysteem voorziet Defensie in een tekort op het gebied van tactische en operationele lucht-grond-waarnemingscapaciteiten. De nieuwe toestellen kunnen snel informatie verzamelen, verwerken, analyseren en delen.

Informatiegestuurd optreden

De komst van de MQ-9 Reaper past volledig in de toekomstige Defensieorganisatie waarbij het draait om informatiegestuurd optreden. Daarbij zijn waarnemingen vanuit de lucht of ruimte essentieel. De crews bestaan uit een vlieger en een sensor-operator, die zelf niet aanwezig hoeven te zijn in het inzetgebied.

Medio 2023 volledig operationeel

Het Reaper-kwartet wordt ondergebracht bij 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden. Na een periode van testen en evalueren, is het squadron naar verwachting medio 2023 volledig in staat om met de MQ-9 te opereren.

De zogenoemde roll-out van de 1e voor Nederland bestemde Reaper was uit de fabriek van General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) in het Amerikaanse Poway. Het toestel met het registratienummer M-001 heeft al de Nederlandse roundel en registratietekens.