Nieuwe militaire luchtbrug Afrika in gebruik

Een C-17-transportvliegtuig heeft deze week vanaf Vliegbasis Eindhoven spullen naar Niger en Mali gebracht. Het ging om de 1e vlucht van het Africa Distribution Network Forum. Aan boord vracht uit Nederland, Canada en Noorwegen.

Het netwerk is een samenwerkingsverband om de militaire logistieke aanvoerlijnen vanuit Europa naar Afrika te verbeteren. Het Movement Coordination Centre Europe (MCCE) nam hiervoor het initiatief. Landen die lid zijn van de MCCE kunnen hun vracht aanleveren op Eindhoven, de thuisbasis van het Europese coördinatiecentrum.

Bevoorraden

Voor de vluchten naar Afrika staan 3 C-17’s ter beschikking. Ze zijn gestationeerd in Hongarije. De toestellen vallen op hun beurt weer onder een landenverbond voor gezamenlijk luchttransport. Defensie gebruikt de nieuwe luchtbrug om Nederlandse militairen op missies te bevoorraden.

Strategisch militair transport

Het MCCE coördineert strategisch militair transport door de lucht, over zee en op land. Er zijn 28 landen van de NAVO en de Europese Unie bij aangesloten. Zo wordt transportcapaciteit beter benut. Het centrum coördineert ook het bijtanken van vliegtuigen in de lucht (air-to-air refuelling).