Helikopters maken white outs op Gilze-Rijen

Optreden in de sneeuwwolken. De bemanningen van 3 transporthelikopters oefenden gisteren op vliegbasis Gilze-Rijen met sneeuwlandingen, zogenaamde white outs.

Vergroot afbeelding Militaire helikopter tijdens een white out  (opstuivende sneeuw).
Bij de oefeningen werd getest met Cougars en een Chinook.

Meestal oefenen zij deze vaardigheid in arctische militaire trainingsgebieden, zoals die in Noorwegen. Maar nu Nederland is bedekt met een witte deken grepen de bemanningen van 2 Cougars en 1 Chinook hun kans om de techniek op de eigen vliegbasis te oefenen.

Optreden in arctische omstandigheden

Bij een zogenoemde white out landen de helikopters op de sneeuw, om vervolgens om te stijgen vanaf het sneeuwdek. Een koud kunstje, maar wel een gecompliceerde. De opstuivende sneeuw belemmert het zicht van de helikopterbemanningen deels of volledig. Door de landing goed te timen, de snelheid aan te passen en de juiste aanvliegwijze is dit effect te verkleinen. Elke training is dan ook mooi meegenomen, om operationeel optreden in arctische omstandigheden mogelijk te maken.

Mogelijk dat er deze week meer helikopterbemanningen white outs gaan oefenen in eigen land. Dat is onder andere afhankelijk van de weersontwikkelingen.