Jachtvliegtuigen droppen 500-ponders boven Vlieland

Vliegers van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmorgen begonnen met een training boven Vlieland. De jachtvliegtuigen laten vandaag en volgende week in de ochtend en middag bommen vallen op de Cornfield Range.

Een explosie op een zandbank.
Archieffoto: Op de Cornfield Range worden zogenoemde 500-ponders gedropt.

De bommen die worden afgeworpen zijn van het type MK82, de zogenoemde 500-ponders. Tijdens de oefening is het terrein uiteraard gesloten voor publiek. De grens is gemarkeerd met waarschuwingsborden. Tijdens de oefeningen is de grens van de Cornfield Range bovendien voorzien van rode vlaggen.

Speciale meetposten

Er zijn speciale meetposten ingericht op Texel. Van hieruit houdt het Bureau Geluidshinder van de luchtmacht onder meer in de gaten hoe het met de geluidsbelasting staat. Ook bekijken zij vanuit de mobiele meetposten of de weersomstandigheden het toelaten om de oefeningen uit te voeren. De medewerkers staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors, zoals de range in de volksmond wel wordt genoemd.

2 weken

De oefeningen op het speciale oefenterrein van de NAVO zijn vandaag van 10.00 uur tot 15.30 uur. Volgende week staan de trainingen op dinsdag, woensdag en donderdag op de agenda. Dan beginnen de vliegers om 8.30 uur en stoppen zij rond 15.30 uur. Doel is dat de vliegers hun vaardigheden op peil proberen te houden.

Het oefenterrein bevindt zich op het meest westelijke deel van het Waddeneiland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. De Cornfield Range geldt al sinds 1948 als belangrijkste oefenlocatie van de luchtmacht. Boven en op het terrein mag alleen tussen 15 september en 28 februari met echte munitie worden getraind.

Overlast

Geluidsoverlast kan gemeld worden via het online klachtenformulier. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen en NOS teletekst pagina 766.